Alte știri

Construcțiile ilegale din capitală vor fi făcute publice pe o hartă online

Pinterest LinkedIn Tumblr

Primarul general, Ion Ceban, a solicitat serviciilor responsabile să evalueze toate construcțiile problematice din capitală, iar până la 1 iulie informația să fie făcută publică prin intermediul unei hărți online (platforma ArcGIS), transmite Telegraph.md

Subiectul construcțiilor ilegale a fost abordat astăzi la ședința operativă a serviciilor municipale, ca urmare a atestării, în ultima perioadă, a mai multor șantiere noi, inclusiv pe teritoriul spațiilor verzi, care nu se încadrează în limitele cadrului legal.

Astfel, edilul a cerut crearea unui grup de lucru, responsabil de verificarea construcțiilor din municipiu, informația colectată urmând a fi plasată pe platforma ArcGIS (cu suportul aplicației), exact ca și informația privind răspândirea ambroziei.

„În componența noii comisii pot fi și reprezentanți ai sectorului asociativ, dar contează să se facă o evaluare totală, în maxim o lună, până la 1 iulie curent, a tuturor construcțiilor problematice din municipiul Chișinău.  Ne-am întâlnit cu constructorii. Ei se plâng că nu pot activa. Noi vrem să construim, însă lucrurile trebuie să fie organizate în mod legal în acest oraș”, a subliniat primarul.

De asemenea, Ion Ceban a solicitat ca procesele verbale ale Comisiei pentru soluționarea litigiilor în construcții să fie făcute publice, cu respectarea prevederilor legii privind protecția datelor cu caracter personal, dar și litigiile de judecată, pe profilul construcții, să fie plasate pe pagina web oficială a Primăriei.

În context, viceprimarul de ramură, Victor Chironda, a dat asigurări că de la instituirea noii administrații (din luna noiembrie 2019), nu au fost eliberate acte permisive în construcții, care ar depăși cadrul legal. „Multe din actele eliberate anterior, au fost perfectate cu încălcări, însă unii dezvoltatori în construcții consideră că respectivul document le dă posibilitatea de a începe lucrul, astfel apar îngrădiri și șantiere, care sunt de fapt ilegale”, a subliniat viceprimarul.

Victor Chironda a solicitat pretorilor de sector să anunțe despre apariția noilor construcții ilegale, precum și să intervină în cazurile unde apar îngrădiri neautorizate și să le evacueze.

Citește și: Ion Ceban a discutat cu comercianții de la Piața Centrală care protestau în fața Primăriei. Ce le-a spus

loading...

Comments are closed.