Coreea de Nord a lansat o rachetă intercontinentală. Care este scopul liderului de la Phenian

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a supervizat personal un „test de lansare” a celei mai puternice rachete balistice intercontinentale (ICBM) cu combustibil solid din ţară, Hwasongpho-18, a anunţat marţi presa oficială. Coreea de Sud, Statele Unite şi Japonia au activat un sistem de partajare în timp real a datelor privind lansările de rachete nord-coreene, ca răspuns la programul Phenianului.

„Un test de lansare a ICBM Hwasongpho-18 a fost organizat ca o operaţiune militară importantă pentru a demonstra în mod clar dorinţa nimicitoare de contraatac a forţelor nucleare strategice ale RPDC şi puterea lor fără egal împotriva inamicilor”, a subliniat agenţia de presă KCNA despre lansarea rachetei de luni, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Kim Jong Un a declarat că lansarea a transmis un „semnal clar forţelor ostile” şi „a stabilit noi sarcini importante pentru dezvoltarea forţelor nucleare strategice ale RPDC”, a adăugat textul citat.

Armata sud-coreeană a informat luni că Coreea de Nord a lansat o rachetă ICBM folosind combustibil solid, ceea ce face ca rachetele să fie mai uşor de transportat şi lansarea lor mai rapidă decât pentru versiunile cu combustibil lichid. Lansarea de luni a fost al treilea test efectuat de Phenian cu o rachetă balistică intercontinentală cu combustibil solid, după lansările din aprilie şi iulie, despre care analiştii spun că reflectă eforturile continue ale ţării de a-şi îmbunătăţi tehnologia.

Această lansare a avut loc după o întâlnire între Statele Unite şi Coreea de Sud, vineri, la Washington, în cadrul căreia partenerii au discutat despre descurajare nucleară în cazul unui conflict cu Nordul. Sâmbătă, cele două ţări au avertizat că orice atac nuclear al Phenianului împotriva Statelor Unite şi a Coreei de Sud va conduce la sfârşitul regimului nord-coreean.

Coreea de Sud, Statele Unite şi Japonia au activat marţi un sistem de partajare în timp real a datelor privind lansările de rachete nord-coreene, a anunţat Seulul, cele trei ţări căutând să-şi consolideze cooperarea împotriva Phenianului.

„Deplina capacitate operaţională a sistemului de partajare în timp real a datelor de alertă privind rachetele nord-coreene a fost confirmată (…) şi funcţionează în prezent normal”, a declarat Ministerul sud-coreean al Apărării într-un comunicat.

„Cele trei ţări au implementat acest sistem pentru a asigura securitatea cetăţenilor lor prin detectarea şi evaluarea în timp real a rachetelor lansate de Coreea de Nord”, a adăugat ministerul. Acest sistem de partajare a datelor a fost decis luna trecută de miniştrii apărării ai celor trei ţări, care au mai convenit asupra unui program de exerciţii militare trilaterale. Aceste acorduri au rezultat în urma unei reuniuni a celor trei şefi de stat la Camp David, în august, găzduită de Joe Biden.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un, care a supervizat personal ultima lansare, a afirmat că demonstrează astfel opţiunile la dispoziţia Phenianului dacă „Washingtonul ia o decizie proastă”. Seulul şi Washingtonul şi-au consolidat cooperarea în domeniul apărării în faţa unei serii record de teste de arme efectuate de Phenian în acest an. Guvernul conservator sud-coreean al preşedintelui Yoon Suk Yeol depune eforturi, de asemenea, pentru a consolida legăturile tensionate din punct de vedere istoric cu Japonia, care a ocupat Peninsula Coreeană în prima jumătate a secolului al XX-lea.

Total
0
Shares
Total
0
Share