Externe

Coronavirus: Gigantul rus de internet Yandex lansează o testare gratuită a moscoviţilor

Pinterest LinkedIn Tumblr

Gigantul rus de internet Yandex a lansat o depistare gratuită a contaminărilor cu noul coronavirus pentru locuitorii Moscovei, epicentru al epidemiei în Rusia, unde autorităţile revendică o rată înaltă a testărilor, potrivit agerpres.ro.

Yandex, creator al motorului de căutare eponim şi al altor servicii de mare popularitate, a lansat această iniţiativă în cadrul „alianţei împotriva coronavirusului”, creată în martie între companii digitale şi industriale, cu sprijinul financiar al Fondului suveran, care reuneşte rezerve ale statului rus.

Serviciul, care propunea iniţial teste de depistare la domiciliu persoanelor cu vârste de peste 65 de ani, s-a deschis în această săptămână pentru toţi moscoviţii.

„Este important să se dea posibilitatea de a se face testări oamenilor care continuă să lucreze şi care nu pot să-şi permită să plătească pentru un test în laborator”, a indicat o purtătoare de cuvânt a Yandex, Sana Paritova.

Potrivit Yandex, mai multe mii de persoane cer în fiecare zi să beneficieze de această oportunitate, finanţată de Yandex şi prin donaţii ale unor persoane private şi întreprinderi. Testele sunt efectuate de laboratoare private, în timp ce Fondul suveran a ajutat la omologarea testelor şi laboratoare autorizate la analizarea lor.

Rusia a cunoscut în ultimele două săptămâni o creştere puternică a numărului de noi infecţii cu SARS CoV-2, înregistrând 57.999 de cazuri şi 513 morţi până miercuri.

Autorităţile ruse revendică una dintre ratele de testare cele mai ridicate în lume, cu 2,2 milioane de teste efectuate de la începutul epidemiei, potrivit cifrelor oficiale, citate de AFP.

Fiabilitatea acestor teste a fost totuşi criticată, în special la începutul epidemiei.

„A existat o perioadă în care ele nu erau de foarte bună calitate. În prezent, calitatea a crescut cu aproape jumătate şi acoperirea a crescut, la fel ca rata de detectare”, a afirmat luni primarul Moscovei, Serghei Sobianin, în cursul unei reuniuni cu preşedintele Vladimir Putin.

loading...

Comments are closed.