Politică

COVID-19: Platforma DA susține angajații din prima linie și vrea să asigure pensie de urmaș persoanelor afectate

Pinterest LinkedIn Tumblr

Deputatul Platformei DA Liviu Vovc a înregistrat două inițiative legislative în susținerea celor care luptă în prima linie cu actuala pandemie de COVID-19 dar și a unor eventuale alte pandemii.

Primul proiect de lege armonizează legislația în susținerea angajaților din prima linie care sunt supuși riscurilor sporite pentru sănătate în timpul combaterii pandemiilor sau epidemiilor și asigură un spor de compensare de 100% din salariul de bază pe unitate de timp.

Prin al doilea proiect legislativ Liviu Vovc propune includerea unui nou articol în legea privind pensiile de asigurări sociale: asigurarea cu pensie de urmaș a persoanelor care și-au pierdut întreținătorul ca urmare a infectării în cadrul participării la acțiuni de combatere a unei epidemii. De această pensie de urmaș vor putea beneficia :

a) copii până la vârsta de 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile în instituţii de învăţământ, până la încheierea acestora.

b) soția/soţul supravieţuitor, dacă acesta nu se recăsătorește.;

c) părinții, dacă cel decedat era singurul susținător.

Cuantumul pensiei de urmaș pentru prima categorie, copii – este de 75% din salariul de bază avut de întreținător la data decesului, iar pentru soț/soție și părinți este prevăzută o pensie de urmaș în valoare de 50% din salariul de bază al celui decedat ca urmare a infectării în cadrul participării la acțiuni de combatere a unei epidemii.

loading...

Comments are closed.