Crește temperatura apei în Marea Mediterană. Valurile de căldură amenință viața ecosistemelor marine

Apele Mării Mediterane au înregistrat luni cea mai ridicată temperatură zilnică din istoria măsurătorilor de acest tip, a anunţat principalul centru de cercetări maritime din Spania, scrie Digi24.ro

În plin val de caniculă cu care se confruntă o mare parte a bazinului mediteraneean, unul dintre „punctele fierbinţi” ale schimbărilor climatice, este doborât un nou record.

„Un nou record pentru perioada 1982-2023 a fost stabilit pentru temperatura mediană cotidiană la suprafaţa Mării Mediterane, cu 28,71 grade Celsius”, au anunţat cercetătorii de la Institutul de ştiinţe ale mării (ICM) din Barcelona, după ce au analizat datele satelitare transmise de serviciul european Copernicus. Precedentul record, care era de 28,25 grade Celsius, data din 23 august 2003.

Temperaturile de acest fel ameninţă ecosistemele marine. În timpul valurilor de caniculă din perioada 2015-2019 în Marea Mediterană, o cincime din totalul speciilor (corali, gorgone, arici-de-mare, moluşte, bivalve, ierburi marine, etc.) s-au confruntat cu rate masive de mortalitate între suprafaţa apei şi adâncimea de 45 de metri, potrivit unui studiu publicat în iulie 2022 în revista Global Change Biology.

Regiunea mediteraneeană, afectată în iulie 2023 de temperaturi uneori record şi de incendii violente de vegetaţie în Grecia, este de mult timp considerată un „punct fierbinte” al schimbărilor climatice de Grupul interguvernamental de experţi în evoluţia climei (GIEC) din cadrul ONU.

Total
0
Shares
Total
0
Share