Creștere ALARMANTĂ a numărului de mașini. Câte mijloace de transport sunt în Republica Moldova

Poluarea mediului, automobile

Potrivit Registrului de stat al transporturilor al Agenției Servicii Publice, în 2019 în țara noastră erau înregistrate 1.027.006 mașini.

Cifra este amețitoare, dacă luăm în calcul că acum cincisprezece ani numărul mijloacelor de transport era de 474 de mii, ceea ce înseamnă că în prezent avem cu peste jumătate de milion de vehicule mai mult decât în 2005. Această tendință a fost analizată anterior de economistul Veaceslav Ioniță.

Expertul a remarcat pe blogul său că majorarea numărului de mașini are loc pe fundalul unei infrastructuri rutiere de acum 30 de ani, iar cel mai afectat este municipiul Chișinău, unde presiunea pe infrastructura drumurilor a crescut de 5-10 ori de la independență.

„Numărul de autovehicule în prezent este de peste 5 ori mai mare față de sfârșitul anilor 80, când numărul lor se ridica la 226 de mii, inclusiv cele înregistrate în stânga Nistrului. Dacă ne uităm la dinamica mașinilor procurate de moldoveni, observăm că avem o dublare a numărului la fiecare 15 ani, însă următoarea dublare până la 2 milioane de mijloace de transport se va realiza mult mai repede, în cel mult 10 ani”, a estimat Veaceslav Ioniță.

Trebuie de menționat faptul că din cele peste un milion de mașini, 300 de mii sunt înregistrate în Capitală. În aceste condiții, nu e de mirare că aerul devine irespirabil.

Creșterea numărului de autovehicole în Moldova

Sursa: sputnik.md

Total
0
Shares
Total
0
Share