Politic

Cristina Țărnă, fost vicedirector CNA: Guvernul a procedat CORECT când a oferit garanții de stat BNM. Au fost salvați banii deponenților!

Pinterest LinkedIn Tumblr

În cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, fostul vicedirector al CNA, Cristina Țărnă, a explicat că Guvernul Republicii Moldova a procedat corect atunci când a oferit garanții de stat Băncii Naționale a Moldovei.

„Garanțiile de stat oferite de Guvernul Republicii Moldova au salvat deponenții celor trei bănci, dacă vă amintiți, pensiile, salariile, bursele, majoritatea instituțiilor publice, asigurările medicale, practic toate serviciile de stat erau clienții Băncii de Economii. În general, majoritatea clienților acelor trei bănci erau categoriile social vulnerabile și bugetarii. „, a declarat Cristina Țărnă.

Cristina Țărnă a mai punctat că dacă statul nu oferea acele garanții, toate categoriile de bugetari aveau să-și piardă banii.

„Dacă statul nu oferea acel ajutor, atunci ne-am fi pomenit ca într-o situație de economie de piață obișnuită, unde tu ca deponent îți asumi și riscuri când depui banii la o bancă. Și dacă acea bancă desfășoară o activitate economică dezavantajoasă , să faliment, atunci tu pur și simplu ți-ai pierdut depunerea și asta e. Garanțiile de stat au însemnat că au fost întorși banii deponenților. „, a mai declarat fostul vicedirector al CNA.

Moderatoarea emisiunii, Mariana Rață, a insistat însă că anumiți experți, fără a menționa careva nume, susțin că oferirea garanțiilor de stat nu a reprezentat cea mai bună soluție. Conform opiniei jurnalistei de la TV8, ar fi fost mai indicat ca statul să meargă pe strategia de falimentare a băncilor.

În replică, Cristina Țărnă a declarat că acum este foarte greu de spus că ar fi fost mai bună o cale sau altă cale.

„După război, mulți eroi.”, a punctat fostul vicedirector al Centrului Național Anticorupție.

Declarația fostului vicedirector CNA, Cristina Țărnă, pune astfel punct speculației lansate de liderul binomului PAS cu DA, Andrei Năstase. Acesta declarase în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” că Andrian Candu ar trebui să facă pușcărie, deoarece era ministru pe timpul când Guvernul a decis acordarea garanțiilor de stat către BNM. Totuși Năstase nu a mai fost atât de categoric când moderatorul emisiunii, Gheorghe Gonța, i-a amintit acestuia că și Maia Sandu a votat pentru acordarea acelor garanții de stat, fiind pe atunci colegă cu Andrian Candu și membru al Guvernului din partea PLDM.

loading...

Comments are closed.