CSJ rămâne fără conducere. Cererile de demisie ale lui Ion Guzun și Tamara Chișca-Doneva au fost acceptate

Președintele interimar al Curții Supreme de Justiție (CSJ), Tamara Chișca-Doneva, a fost eliberată din funcția de judecător, începând cu data de 25 august. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) i-a admis parțial cererea de demisie la ședința de azi, 25 august, scrie Realitatea.md

Totodată, CSM a admis parțial și cererea de demisie a judecătorului CSJ, Ion Guzun. Magistratul a fost eliberat din funcție din 25 august.

Examinarea demisiei președintelui interimar al CSJ a început cu o cerere de recuzare a membrului CSM Nina Cernat. Tamara Chișca-Doneva a declarat că mandatul ei de membru a expirat din moment ce a fost aprobată noua componență a Consiliului.

După deliberări, recuzarea a fost respinsă. Ca urmare, magistrata CSJ a cerut amânarea examinării cererii sale de demisie pentru a-și formula apărarea. CSM i-a respins și acest demers.

Urmare a deciziei de azi a CSM, Curtea Supremă de Justiție a rămas cu doar 3 judecători în funcție și 7 judecători detașați temporar.

Tamara Chișca-Doneva a devenit judecător în anul 1987. Din 2021, a fost numită vicepreședinte al CSJ, executând și interimatul funcției de președinte. Magistrata a fost suspendată din funcția de președinte interimar al CSJ la 15 aprilie 2022 în legătură cu urmărirea penală în dosarul pentru îmbogățire ilicită în care a fost vizată. Potrivit Procuraturii Anticorupție, în octombrie 2022, Tamara Chișca-Doneva a fost scoasă de sub urmărire penală, însă urmărirea continua. În aprilie 2023, Chișca-Doneva, a fost desemnată din nou în calitate de președintă interimară a instituției.

Ion Guzun a fost numit judecător în 1993. După o activitate de 10 ani la Judecătoria Buiucani, mun. Chișinău și 2 ani în cadrul Curții de Apel Bender, el a fost promovat la CSJ.

 

Total
0
Shares
Total
0
Share