Cum a scăpat de condamnare un şofer belgian, prins beat la volan. A arătat că corpul său produce alcool

 

Un belgian în vârstă de 40 de ani care era urmărit în justiţie de Poliţia din Bruges (nord) din cauza unei recidive de conducere în stare de beţie, a fost achitat după ce a dovedit că suferă de un sindrom foarte rar de ”autofermentaţie” alcoolică, o informaţie dezvăluită de presa belgiană şi confirmată de către avocata acestuia, Anse Ghesquiere, scrie News.ro

Acest sindrom – cunoscut sub numele de ”autofermentaţie” sau în engleză – provoacă producerea endogenă de etanol de către sistemul digestiv în timpul ingerării alimentelor cu un conţinut ridicat de glucide, ca pâinea, cartofii sau fasolea. Potrivit avocatului, oamenii de ştiinţă estimează că sindromul este subdiagnosticat în lume, deoarece doar vreo 20 de persoane ar suferi în mod oficial de el.

Doar 20 de oameni din întreaga lume suferă de această afecţiune

Clientul său, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, a dovedit că prezintă acest sindrom prin intervenţia a trei medici în această procedură judiciară, a subliniat ea luni. Tribunalul a recunoscut un ”caz de forţă majoră”. ”Suntem fericiţi de această hotărâre, dar nu este definitivă”, a declarat Anse Ghesquiere, precizând că parchetul dispune de 30 de zile pentru a face apel. Bărbatul a fost depistat la volanul maşinii sale, la un control în aprilie 2022, cu o alcoolemie de 0,91 miligrame pe litrul de aer respirat, iar apoi, o lună mai târziu, cu o alcoolemie de 0,71 mg/l, în contextul în care plafonul legal în Belgia este de 0,22 mg/l.

Şoferul – care a fost condamnat în 2019 la o amendă şi la suspendare a persmisului de conducere din acelaşi motiv – a protestat şi şi-a clamat nevinovăţia, dând asigurări că nu a băut, părând că nu ştia atunci că suferea de această boală. El urmează în prezent un regim sărac în glucide, cu scopul de bloca declanşarea sindromului. La momentul audierii, la sfârşitul lui martie, parchetul i-a cerut să evite orice ”alcoolizare voită”, potrivit postului public flamand de televiziune VRT.

Total
0
Shares
Total
0
Share