Alte știri

Cum vor fi partajate funcțiile în Parlament. Dezvăluirile unui deputat PAS

Pinterest LinkedIn Tumblr

Vor exista doi vicepreședinți ai Parlamentului – unul va fi reprezentantul PAS și celălalt, reprezentantul blocului PCRM-PSRM. Iar din cele 11 comisii permanente, 7 sau 8 vor fi conduse de PAS, informează IPN

Dezvăluirile au fost făcute de vicepreședintele partidului de guvernare, Sergiu Litvinenco. Potrivit deputatului, joi majoritatea parlamentară va constitui toate organele de conducere ale Legislativului și vor fi formate fracțiunile parlamentare, astfel încât șeful statului să poată demara consultările în vederea identificării unui candidat la funcția de prim-ministru.

Sergiu Litvinenco spune că președintele Legislativului și unul dintre vicepreședinți vor fi reprezentanții PAS. De asemenea, PAS va deține șefia celor mai multe comisii permanente.

„Joi va fi asigurată toată funcționalitatea Parlamentului, ulterior vor avea loc consultările parlamentare. Vicepreședinți ai Parlamentului vor fi doi, unul de la PAS și unul din partea socialiștilor. Din 11 comisii, 7 sau 8 vor fi conduse de PAS, iar restul vor fi acordate opoziției. Nu este exclus ca Partidul Șor să dețină președinția unei comisii, dar componența numerică va reprezenta proporționalitatea din Parlament”, a spus vicepreședintele PAS în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Potrivit juristului Teodor Cârnaț, incapacitatea Parlamentului de a-și alege joi conducerea va duce la amânarea consultărilor șefului statului cu fracțiunile parlamentare, iar desemnarea unui candidat la funcția de prim-ministru va fi amânată pentru săptămâna viitoare.

„Președintele nu poate chema fracțiunile parlamentare la consultări, chiar dacă acestea au fost create, pe subiectul candidatului la funcția de prim-ministru, dacă nu au fost create organele de conducere ale Parlamentului. Există o hotărâre a Curții Constituționale în acest sens. Dacă joi se creează fracțiunile, se votează președintele Parlamentului, vicepreședinții și Biroul Permanent și președintele poate începe consultările, dar dacă nu se aleg organele de conducere, președintele va fi ținut pe pauză”, a spus Teodor Cârnaț, expert în drept constituțional.

Potrivit legii, președintele țării desemnează un candidat la funcția de prim-ministru după consultările cu fracțiunile parlamentare. Ulterior, candidatul desemnat are la dispoziție 15 zile pentru a-și crea echipa guvernamentală și programul de guvernare. Executivul este învestit cu voturile a cel puțin 51 de deputați.

Citește și: A fost publicată ordinea de zi a ședinței de joi a Parlamentului. Care este agenda

loading...

Comments are closed.