Politică

Cum vor lupta împotriva corupției Partidul Șor și Partidul Antimafie, dacă ajung în Parlament

Pinterest LinkedIn Tumblr

Lupta împotriva corupției este punctul de bază în programul electoral al Partidului Șor pentru următoarele alegeri parlamentare, declară reprezentanta formațiunii, Marina Tauber. Potrivit ei, printre soluțiile de combatere a corupției ar fi introducerea tribunalelor cu jurați. Totodată, Partidul Mișcarea Populară Antimafie crede că pentru combaterea corupției este nevoie să acceadă la guvernare partide care își doresc acest lucru, transmite IPN.

Noi suntem singurul exemplu când partidul și liderul acestuia, într-adevăr luptă cu corupția”, spune Marina Tauber. Drept soluție pentru combaterea corupției, Partidul Șor propune introducerea tribunalelor cu jurați, în cadrul cărora jurații să fie oameni respectați în societate și chiar cetățeni de rând.

De asemenea, formațiunea propune ca deciziile referitor la problemele de interes public să fie luate în cadrul referendumurilor. „Unul din punctele de bază pentru noi îl reprezintă pedeapsa penală pentru acei deputați și candidați care nu-și îndeplinesc promisiunile electorale, ceea ce are pentru noi o importanță majoră. Noi considerăm că persoanele care au funcții ce presupun luarea deciziilor importante, cum ar fi șefi ai poliției, trebuie aleși de popor”, a menționat reprezentanta Partidului Șor, menționând că se mizează pe faptul ca cetățenii să aibă mai multă putere în luarea deciziilor la nivel de stat.

Despre problema migrației, Marina Tauber spune că Partidul Șor a elaborat un program de reîntoarcere a moldovenilor de peste hotare. Potrivit ei, prin intermediul acestui program, au revenit în țară peste 100 de familii. De asemenea, formațiunea a elaborat o inițiativă legislativă care ar urma să creeze condiții favorabile ca cetățenii moldoveni să revină acasă.

Reprezentanta Partidului Antimafie, Daniela Bodrug, este de părere că fenomenul corupției poate fi combătut în momentul în care la putere vin partide care își propun să facă acest lucru realmente. „Noi vrem să disponibilizăm atât sistemul judecătoresc, cât și procuratura, pentru ca acest sistem să devină un instrument de luptă împotriva fenomenului corupției din instituții, în primul rând. Însă, pentru realizarea acestui obiectiv este nevoie de voință politică”, a afirmat reprezentanta Mișcării.

În opinia ei, este nevoie ca în Republica Moldova să vină o „misiune de supremație a legii” cu concursul Uniunii Europene și Statelor Unite ale Americii, care să supravegheze sistemul judecătoresc din țară.

De asemenea, Daniela Bodrug consideră că după aceste alegeri Republica Moldova se va confrunta cu o mare criză pentru că atât pe circumscripțiile uninominale, cât și pe circumscripția națională, în opinia ei, câștigători vor fi socialiștii și democrații. „De Partidul Antimafie este nevoie în următorul Parlament dintr-un singur motiv: în momentul în care ne așteaptă o criză așa de mare, este nevoie de un instrument politic anticriză care să vină cu soluții în această situație. Mișcarea Antimafie întotdeauna a venit cu reacții la anumite amenințări care aveau loc în viața social-politică din Republica Moldova”, susține Daniela Bodrug.

Totodată, dacă vor ajunge în Parlament, nici Partidul Politic Șor, nici Partidul Mișcarea Populară Antimafie nu intenționează să facă alianță cu nimeni.

Reprezentantele celor două formațiuni politice au făcut declarațiile în cadrul dezbaterilor electorale de la postul de televiziune TVR Moldova.

loading...

Comments are closed.