Cum vor susține examenele absolvenții Universității de Medicină și Farmacie din Moldova

Examenul de absolvire la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova va consta exclusiv în susținerea on-line a tezei de licență, pentru toate programele de studii în a.u. 2019-2020. Decizia respectivă a fost aprobată de membrii Senatului în data de 23 aprilie 2020. 

Prim-prorectorul Olga Cernețchi, prorector pentru activitate didactică, a menționat că „tradițional, la Universitatea de Medicină examenul de absolvire se desfășura în mai multe etape: atestarea deprinderilor practice, susținerea tezei de licență, examenul oral și examenul clinic. Această modalitate de evaluare este o particularitate a învățământului superior medical și este considerat și un atu al universității noastre. În acest an, reieșind din situația epidemiologică, se propune de a finaliza studiile universitare integrate doar prin susținerea unei singure probe, și anume, a tezei de licență”.

Potrivit prorectorului, la examenul de absolvire vor fi admiși studenții care au realizat integral planul de învățământ și au acumulat numărul de credite stabilit pentru 12 semestre – 360 credite sau pentru 10 semestre – 300 credite și cei care au primit calificativul „admis” la susținerea prealabilă a tezei de licență în cadrul departamentului/ catedrei la care a fost realizată.

În baza deciziei Senatului, vor fi emise un ordin al rectorului privind nominalizarea președinților comisiilor de susținere a examenelor de stat și o  dispoziție a Departamentului Didactic și Management Academic, prin care va fi stabilită modalitatea de activitate a comisiilor de evaluare preliminară a tezelor de licență și de susținere nemijlocită a acestora în regim on-line.

„Contăm pe integritatea și atitudinea responsabilă a șefilor de catedre, a responsabililor din cadrul decanatelor facultăților și a președinților comisiilor de a  aprecia  corect și onest tezele de licență. Doar în acest caz exercițiul din anul curent de susținere a examenelor de absolvire va fi unul serios și demn de urmat în anii ulteriori”, a accentuat prim-prorectorul Olga Cernețchi.

Susținerea tezelor de licență va avea loc în cadrul ședințelor on-line în conformitate cu orarul stabilit de către decanatele facultăților. Data, ora și linkurile vor fi transmise membrilor Comisiei și studenților.

Susținerea tezelor de licență va avea loc în cadrul ședinței on-line a Comisiei de evaluare, în prezența a cel puțin 2/3 din numărul de membri, sub formă de expunere rezumativă a tezei de licență de către autor, susținută de prezentarea Power Point, pentru care i se acordă până la 15 minute. 

În procesul evaluării de către Comisie, teza de licență va fi apreciată conform următoarelor criterii: calitatea redactării tezei de licență și respectarea regulilor de structurare, calitatea cercetării realizate, calitatea bibliografiei, calitatea expunerii orale și a răspunsurilor la întrebările adresate de către Comisie, confirmarea publicării/prezentării rezultatelor cercetării (articol, teză, raport, poster). 

Totodată, prim-prorectorul Olga Cernețchi a anunțat că, în legătură cu situația epidemiologică provocată de COVID-19, ceremoniile de depunere a Jurământului de medic și farmacist vor fi anulate. 

În acest an, vor finaliza studiile superioare integrate la USMF „Nicolae Testemițanu” 917 absolvenți, dintre care 584 – studenți autohtoni și 333 – cetățeni străini, iar conform programelor de studii: Medicină – 636, Medicină preventivă – 33, Stomatologie – 164, Farmacie – 84.

Total
0
Shares
Total
0
Share