Alte știri

(FOTO) Cunoaște cele 21 de femei din Parlamentul RM

Pinterest LinkedIn Tumblr

Din cei 101 deputați în Parlamentul Republicii Moldova, 21 sunt femei. Pentru că sunt puține, dar frumoase și inteligente, vă propunem să facem cunoștință cu fiecare doamnă deputat care activează în Legislativul de la Chișinău.

Ca să nu facem discriminare, vom prezenta lista conform ordinii aflabetice.

1. Raisa Apolschi

Raisa Aploschi este din Chișinău și a studiat dreptul la Universitatea de Stat din Moldova (USM). Ea face parte din fracțiunea parlamentară a Partidului Democrat din Moldova (PDM) și este Președinta Comisiei juridice, numiri și imunități. Înainte de a ajunge deputat, doamna Apolschi a activat în calitate de judecător și avocat.

 

2. Elena Bacalu

elena bacalu

Elena Bacalu vine de la Sud și a studiat la Şcoala Pedagogică din Cahul. Ea face parte din fracțiunea Partidului Democrat din Moldova (PDM) și este Președinta Comisia parlamentare administrație publică. Doamna Bacalu a fost vicepreşedintele raionului Cahul pentru probleme sociale, anterior de a deveni deputat.

 

3. Galina Balmoș

galina balmos

Galina Balmoș este din raionul Cantemir și a studiat dreptul și filologia la USM. Ea face parte din fracțiunea Partidului Democrat din Moldova (PDM) și activează în Comisia drepturile omului și relații interetnice. Doamna Balmoș a deținut funcția de ministru al Protecţiei Sociale, Familiei şi Copilului în Guvernul Grecianîi (2008-2009).

 

4. Elena Bondarenco

elena bondarenco

Elena Bondarenco este din raionul Soroca și a studiat economia la Colegiul Industrial din Harcov (Ucraina), apoi dreptul Universitatea Liberă Internaţională din Moldova (ULIM). Ea face parte din fracțiunea Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) și activează în Comisia administrație publică. Înainte de a deveni deputată în actualul legislativ, doamna Bondarenco a făcut parte din Parlamentul precedent.

 

5. Valentina Buliga

valentina buliga

Valentina Buliga este din raionul Fălești și a studiat farmacie la USM. Ea face parte din fracțiunea Partidului Democrat din Moldova (PDM) și este Președinta Comisiei protecție socială, sănătate și familie. În trecut, doamna Buliga a deținut funcția de ministru al Muncii, Protecției Sociale și Familiei în candrul Guvernului Filat.

 

6. Maria Ciobanu

maria ciobanu

Maria Ciobanu este din raionul Nisporeni și a studiat pedagogia la Universitatea de Stat ”Ion Creangă”. Ea face parte din fracțiunea Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) și activează în Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media. Înainte de a deveni deputat, doamna Ciobanu a fost profesoară la Liceul Teoretic ”Boris Cazacu” din Nisporeni.

 

7. Alla Doliniță

alla dolinita

Alla Dolinița este din municipiul Bălți și a făcut Facultatea business și administrare la USM. Ea face parte din fracțiunea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) și activează în Comisia juridică, numiri și imunități. Doamna Dolinița este femeie de afaceri, însă este mai puțin activă în spațiul public. 

 

8. Oxana Domenti

oxana domenti

Oxana Domenti este din raionul Glodeni și a absolvit Academia de Studii Economie din Moldova (ASEM). Ea face parte din fracțiunea Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) și activează în Comisia economie, buget și finanțe. În perioada 2003 – 2009 a fost consilier al Președintelui Republicii Moldova Vladimir Voronin, în problemele dezvoltării sociale.

 

9. Aliona Goța

Aliona Goța este din raionul Cahul (informația despre studiile sale nu este făcută publică). Ea face parte din Grupul parlamentar popular european (PPEM) și activează în Comisia administrație publică. Până a ajunge deputat, doamna Goța a fost primar în satul Cucoara din raionul Cahul. 

 

10. Zinaida Grecianîi

zinaida grecianii

Zinaida Grecianîi este născută în Federația Rusă și a absolvit Tehnicumul financiar din Chișinău (1974). Ea face parte din fracțiunea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) și activează în Comisia economie, buget și finanțe. Doamna Grecianîi a fost al 7-lea Prim-ministru al Republicii Moldova.

 

11. Elena Gudumac

elena gudumac

Elena Gudumac este originară din Glodeni (informația despre studiile sale nu este făcută publică). Ea face parte din fracțiunea Partidului Democrat din Moldova (PDM) și activează în Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media. Doamna Gudumac este de profesie pedagog, anterior a fost manager în domeniul administraţiei publice și prim-secretar al Comitetului raional PCRM din Glodeni.

 

12. Elena Hrenova

elena hrenova

Elena Hrenova (la fel ca colega sa de partid Zinaida Grecianîi) este originară din Federația Rusă și a studiat dirijor de cor la Școala muzicală ”Ștefan Neaga” din Chișinău. Ea face parte din fracțiunea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) și activează în Comisia protecție socială, sănătate și familie. Doamna Hrenova este Președinte al Asociației pentru protecția drepturilor veteranilor și invalizilor ”Echitate” din RM.

 

13. Violeta Ivanov

violeta ivanov

Violeta Ivanov este din raionul Ocnița și a făcut facultatea Ingineria mediului în cadrul Institutul Ingineresc din oraşul Harikov, Ucraina. Ea face parte din fracțiunea Partidului Democrat din Moldova (PDM) și este președinta Comisiei politică externă și integrare europeană. Înainte de a fi deputat în actualul Parlament, doamna Ivanov a fost ministru al Ecologiei şi resurselor naturale în Guvernul Tarlev.

 

14. Lidia Lupu

lidia lupuLidia Lupu este din raionul Hâncești (informația despre studiile sale nu este făcută publică). Ea face parte din fracțiunea Partidului Democrat din Moldova (PDM) și activează în Comisia agricultură și industria alimentară. Doamna Lupu a deţinut funcţia de preşedinte al raionului Hînceşti (2003–2007).

 

15. Maria Postoico 

maria postoicoMaria Postoico este din raionul Dondușeni și a studiat dreptul la USM. Ea face parte din fracțiunea Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) și activează în Comisia drepturile omului și relații interetnice. Doamna Postoico a fost membru al Comisiei de la Veneţia din 2001-2005, iar din 2005-2009 a fost Preşedinte al delegaţiei Parlamentului RM la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE).

 

16. Marina Rădvan

marina radvan

Marina Rădvan este din originară Capitală și a făcut Facultatea Teatrală la Universitatea Slavonă (Chișinău). Ea face parte din fracțiunea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) și activează în Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media. Domnișoara Rădvan a fost Secretar executiv al organizației de tineret PSRM, înainte de a ajunge deputată.

 

17. Valentina Rotaru

valentina rotaru

Valentina Rotaru este din Chișinău și a absolvit Facultatea de Pediatrie din cadrul Universității de Stat de Medicină și Farmacie. Ea face parte din fracțiunea Partidului Democrat din Moldova (PDM) și activează în Comisia protecție socială, sănătate și familie. Doamna Rotaru a lucrat în medicină mai bine de 30 de ani, fiind medic nefrolog pediatru, doctor în medicină. 

 

18. Mihaela Spătaru

mihaela spataru

Mihela Spătaru trăiește în Chișinău și este specialist în relații publice (PR) și comunicare. Ea face parte din Grupul parlamentar popular european (PPEM) și activează în Comisia administrație publică. Domnișoara Spătaru a fost prim-vicepreședintele Organizației de Tineret al PLDM, când partidul era condus de Vlad Filat.

 

19. Valentina Stratan

valentina stratanValentina Stratan este din raionul Orhei și a absolvit Universitatea de Stat din Tiraspol (Facultatea Biologie); în 2001 a susținut teza de doctor în ştiinţe biologice, specializarea “Oncologie si radioterapie”, de asemenea este magistru în adiministrație publică. Ea face parte din fracțiunea Partidului Democrat din Moldova (PDM) și este vicepreșetindele Comisiei protecție socială, sănătate și familie. Doamna Stratan este laureat al Premiului de stat pentru știință, autor a zecilor de articole științifice și coautor de monografii, etc.

 

20. Inna Șupac

inna supac

Inna Șupac este din raionul Basarabească și este licenţiată în Relaţii Internaţionale la Universitatea Liberă Internaţională din Moldova (ULIM). Ea face parte din fracțiunea Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) și activează în Comisia dreputurile omului și relații interetnice. Înainte să ajungă deputat, domnișoara Șupac a fost prim-secretar al Uniunii Tineretului Comunist din Moldova.

 

21. Alina Zotea

alina zotea

Alina Zotea este din raionul Cantemir și a studiat economia la USM. Ea face parte din fracțiunea Partidului Liberal (PL) și activează în Comisia economie, buget și finanțe. Înainte să devină deputată, doamna Zotea a fost Șeful Cabinetului fracțiunii PL în legislativ și asistent parlamentar.

 

Actualul Parlament a fost investit în urma alegerilor din 30 noiembrie 2014 și este compus din cinci partide politice: PD (41 deputați), PSRM (24 deputați), PL (10 deputați), PCRM (7 deputați), PLDM (5 deputați) și 14 deputați neafiliați (în prezent). Conform Constituției Republicii Moldova, deputaților le va expira mandatul în noiembrie 2018, când cetățenii RM vor fi chemați la secțiile de votare pentru alegerea unui nou Parlament (în baza sistemului electoral mixt).

 

loading...

Comments are closed.