Externe

Curtea Supremă a Marii Britanii a decis că suspendarea Parlamentului de la Londra este nelegală/ Opoziţia cere demisia premierului Boris Johnson

Pinterest LinkedIn Tumblr

Curtea Supremă a Marii Britanii a anunţat marţi că decizia premierului Boris Johnson de prorogare a Parlamentului de la Londra nu este legală, o hotărâre ce reprezintă o înfrângere pentru liderul britanic şi oferă mai multe şanse parlamentarilor de a obstrucţiona planurile premierului privind Brexit, informează postul BBC News şi cotidianul The Guardian, transmite mediafax.ro.

Lady Hale, preşedintele Curţii Supreme a Regatului Unit, a declarat că instanţa a decis în unanimitate că suspendarea Parlamentului a fost o acţiune „nelegală, nulă şi fără niciun efect”.

Aşadar, potrivit judecătorilor, din punct de vedere legal, Parlamentul nu a fost suspendat, iar preşedinţii Camerei Comunelor şi Camerei Lorzilor vor decide ce se va întâmpla mai departe.

Hale a mai afirmat că suspendarea a avut un impact „extrem” asupra Parlamentului şi democraţiei britanice.

„Efectul asupra fundamentelor democraţiei noastre a fost extrem”, a afirmat preşedintele Curţii Supreme a Marii Britanii.

„Această suspendare prelungită a democraţiei parlamentare a avut loc în circumstanţe destul de excepţionale: schimbarea fundamentală care urma să se producă în Constituţia Regatului Unit pe 31 octombrie”, se afirmă în motivarea deciziei.

„Nicio justificare pentru o acţiune cu un efect atât de extrem nu a fost prezentată instanţei”, afirmă judecătorii.

„Aşadar, Curtea (Supremă) este obligată să concluzioneze că decizia de a o sfătui pe Majestatea Sa (Elisabeta a II-a) să proroge Parlamentul este nelegală pentru că a avut efectul de a împiedica sau preveni Parlamentul să-şi îndeplinească funcţiile constituţionale, fără o justificare rezonabilă”, se arată în motivarea deciziei instanţei.

Liderul opoziţiei britanice îi cere lui Boris Johnson să demisioneze, după decizia Curţii Supreme

Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist, l-a îndemnat marţi pe premierul britanic Boris Johnson să demisioneze, după ce Curtea Supremă a Marii Britanii a decis că suspendarea Parlamentului de la Londra este nelegală, informează cotidianul The Guardian.

„Curtea Supremă şi-a anunţat decizia. Şi arată că premierul a acţionat greşit prin oprirea Parlamentului”, a afirmat liderul laburist.

„Demonstrează sfidarea democraţiei şi un abuz de putere din partea sa”, a adăugat Corbyn.

„Şi îl invit pe Boris Johnson (…) să-şi reconsidere poziţia. Şi să devină premierul care a avut cel mai scurt mandat”, a afirmat liderul opoziţiei.

loading...

Comments are closed.