Danemarca încheie un acord militar cu SUA. Ce presupune acesta

Danemarca a ajuns la un acord în domeniul apărării cu Statele Unite, prin care militari şi echipament american urmează să fie staţionaţi – pe o perioadă de zece ani – pe teritoriul danez, a anunţat marţi premierul danez Mette Frederiksen, relatează Reuters.

Copenhaga anunţă acest acord după ce Statele Unite au încheiat luna aceasta acorduri similiare cu Finlanda şi Suedia.

”Asta înseamnă că militari şi echipament american pot fi staţionatţi în mod permanent pe teritoriul danez”, a anunţat într-o conferinţă de presă Frederiksen.

Acest acord, pe care Danemarca şi Stateole Unite au început să-l negocieze în februarie 2022, urmează să fie semnat săptămâna aceasta şi să intre în vigoare după adoptarea legislaţiei necesare, peste aproximativun an, a anunţat ea.

Finlanda a semnat luni un acord în domeniul cooperării militare cu Statele Unite, prin care acordă armatei americane un acces larg în această ţară nordică, până la frontiera cu o lungime de 1.340 de kilometri cu Rusia.

Suedia a semnat un acord asemănător în decembrie, iar Norvegia, care a o frontieră cu Rusia, a semnat în 2021 un acord cu Statele Unite privind reglementarea activităţii militare americane pe teritoriul norvegian.

Total
0
Shares
Total
0
Share