Danemarca va permite Ucrainei să folosească avioanele F-16 împotriva țintelor militare din Rusia

Încă de la începutul procesului decizional privind livrarea aeronavelor F-16 către Ucraina, Danemarca era conștientă de faptul că aceste aeronave, ca și alte capacități, sunt donate Ucrainei pentru autoapărare și pot fi folosite împotriva țintelor militare ale Rusiei, inclusiv pe teritoriul ei. Declarația a fost făcută de ministrul de Externe danez, Lars Lokke Rasmussen, la Consiliul Afaceri Externe (Comerț) al UE de la Bruxelles, relatează Ukrinform.

„Răspunsul scurt este da, referitor la posibilitatea unor lovituri cu F-16 pe teritoriul Rusiei. Aceasta nu este o poziție nouă, face parte din contribuția noastră. Când am discutat acest lucru cu Comisia noastră pentru Afaceri Externe din Parlamentul danez, am precizat foarte clar încă de la început – că aceasta face parte din autoapărare, ceea ce probabil va implica și atacurile asupra instalațiilor militare de pe teritoriul Rusiei”, a menționat ministrul danez.

Potrivit presei, Danemarca intenționează să trimită avioane F-16 în Ucraina în această vară, iar Țările de Jos vor trimite astfel de avioane Ucrainei în toamna acestui an.

Danemarca a anunțat, pe 16 mai curent, un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 750 de milioane de euro. Pachetul va avea ca scop consolidarea capacităților de artilerie și apărare aeriană ale Ucrainei. Danemarca explorează, de asemenea, oportunități de investiții în industria de apărare ucraineană.

Amintim că secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat într-un interviu pentru „The Economist” că dreptul la autoapărare al Ucrainei include și lovirea țintelor militare în interiorul Rusiei. Astfel, secretarul Alianței le-a cerut aliaților să ridice interdicțiile impuse Ucrainei.

„A venit timpul ca aliații să reflecteze la posibilitatea de a ridica anumite restricții pe care le-au impus utilizării armamentului trimis Ucrainei, în contextul ofensivei ruse în Harkov, aproape de frontieră. Luarea Ucrainei a posibilității de a folosi aceste arme împotriva unor ținte militare legitime pe teritoriul rus face foarte dificil ca ea să se apere”, a pledat șeful NATO.

De menționat că țările care sunt de acord ca Ucraina să lovească obiective militare din Rusia sunt Marea Britanie, Polonia, Franța, Finlanda și Suedia.

 

Total
0
Shares
Total
0
Share