Datoria internă a Republicii Moldova a crescut până la 39,2 miliarde de lei

Datoria internă a statului a atins un record în luna octombrie, ajungând la 39,2 miliarde de lei, potrivit datelor furnizate de Ministerul Finanțelor, informează telegraph.md

Aceasta reprezintă o creștere semnificativă față de începutul anului, cu 4,7 miliarde de lei sau 13,6%.

Cu toate acestea, în comparație cu luna septembrie, datoria a înregistrat o ușoară scădere de 1,6% sau 629 de milioane de lei.

Această creștere semnificativă a datoriei publice interne pe parcursul anului 2023 a fost generată în principal de extinderea emisiunilor de titluri de stat pe piața primară.

Datoria legată de titlurile de stat emise a crescut la aproximativ 25,3 miliarde de lei, în creștere cu 25,4% față de sfârșitul anului 2022.

De asemenea, obligațiunile emise pentru a acoperi obligațiile de plată ale Ministerului Finanțelor au reprezentat o altă componentă a datoriei interne a statului, înregistrând o scădere de 2,6% la 11,7 miliarde lei la sfârșitul lunii octombrie 2023.

Datele Ministerului Finanțelor evidențiază, de asemenea, o scădere semnificativă a ratei medii ponderate a dobânzilor la valorile mobiliare de stat vândute la licitații în comparație cu aceeași perioadă din anul precedent.

Astfel, în perioada ianuarie-octombrie 2023, rata medie ponderată a dobânzii la valorile mobiliare de stat vândute în cadrul licitațiilor a fost de 9,16%, reflectând o descreștere semnificativă de 7,78 puncte procentuale față de aceeași perioadă a anului 2022.

Total
0
Shares
Total
0
Share