Economic

Datoria Moldovei față de Gazprom a urcat la 6,44 miliarde dolari. Cine și cum va întoarce rușilor acești bani?

Pinterest LinkedIn Tumblr

O situaţiae extrem de gravă se menţine la capitolul datoriilor Moldovagaz faţă de Gazprom, care pe 30 iunie 2019 au constituit 6,44 miliarde de dolari, cu 230 milioane de dolari mai mult decât la finele anului trecut.

În raportul de audit al situaţiilor financiare al Gazprom aceste datorii sunt calificate ca pierderi preconizate din creditare şi care potrivit standardelor internaţionale IFRS semnfică şi posibilitatea ca pe ele să se declare default, adică incapacitate de plată, scrie Moldova.org cu referie Mold-street.com.
 
Sursa citată precizează că mai mult de 90% din aceste datorii sunt ale regiunii separatiste, care nu plăteşte gazele naturale deja de 12 ani. Cât despre veniturile Gazprom de livrarea de gaze către Moldovagaz apoi acestea s-au majorat în prima jumătate a acestui an cu circa 30%: de la 199,6 milioane de dolari în 6 luni ale anului 2018 la 259,08 milioane de dolari în 6 luni ale acestui an. Această creştere se explică şi prin majorarea cu peste 25% a preţului de import al gazelor de la 1 ianuarie 2019.
 
De notat că ieri președintele Igor Dodon a avut o întrevedere la Moscova cu șeful concernului rus Gazprom Alexei Miller, în cadrul căreia au fost examinate perspectivele de cooperare în sectorul energetic. În special, condițiile de livrare a gazului rusesc în Moldova și măsurile necesare pentru a evita creșterea prețului la gaze pentru consumatorii din Moldova.
 
De asemenea, au fost discutate aspecte privind încheierea unor noi contracte de furnizare a gazelor naturale către Moldova și tranzitul lor pe teritoriul țării noastre, începând cu 1 ianuarie 2020, dat fiind că contractele semnate în acest sens anterior de SA „Gazprom” și SA „Moldovagaz”, expiră la finele anului 2019.

Comentați știrea

loading...

Comments are closed.