De acum înainte, prețurile la carburanți în Moldova vor fi calculate de operatori – nu de ANRE!

guvernul filip, Ministerul Economiei și Infrastructurii, solicită instanței să anuleze Ordinul ANRE de majorare a prețurilor la carburanți, gaz motorina benzina
 

R.Moldova va reveni la metodologia anterioară de determinare a prețului produselor petroliere. Acestea vor fi stabilite de către operatori, luând în considerare costurile și ratele de profitabilitate de cel mult 10% și nu de ANRE cum este în prezent.

Acest lucru este prevăzut de amendamentele aprobate de Parlament, în cadrul ultimei sale ședințe la Legea privind piața produselor petroliere, și care vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2019.
 
Conform modificărilor aprobate, din lege vor fi excluse conceptele Platts și „marja comercială specifică” care reprezintă una dintre principalele componente care a fost luată în considerare de către Agenția pentru Reglementare în Energetică pentru stabilirea prețurilor maxime cu amănuntul pentru benzină și motorină. ANRE urmează să aprobe până la 1 martie 2019 și o nouă Metodologie de stabilire și aplicare a prețurilor pentru produsele petroliere.
 
Agenția Națională de Reglementare în Energetică a menționat că până la adoptarea metodologiei, prețul maxim de vânzare cu amănuntul al benzinei Premium-95 va fi de 19 lei și 1 ban pentru un litru, iar al motorinei de 16 lei și 89 de bani litrul.
Total
0
Shares
Total
0
Share