De când vom achita tarife mai mari pentru călătoriile interurbane. Ce spune Ministerul Economiei

În urma a mai multor proteste, Guvernul a acceptat majorarea tarifului de la 48 de bani la 70 de bani pentru fiecare kilometru parcurs, în cazul curselor interurbane. Tarifele vor crește în funcție de confortul și siguranța unităților de transport.

Însă aceste majorări le vor putea efectua doar operatorii a căror unități de transport au un grad de confort sporit. Astfel că noile prețuri vor intra în vigoare din data de 1 ianuarie 2020.

Secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Iulian Postică, a vorbit, în cadrul unei conferințe de prese, despre cerințele pe care ar trebui să le îndeplinească operatorii de transport pentru a activa în condițiile noilor tarife.

Astfel, din 1 februarie și până în data de 1 octombrie 2020, în baza unui orar eșalonat, toate unitățile de transport trebuie să urmeze o evaluare pentru a stabili în ce categorie de confort se încadrează. Procedură va fi efectuată la stațiile de inspecție tehnică autorizate.

„Fiecare operator de transport, începând cu 1 februarie până la 1 aprilie, va trebui să efectueze testarea pentru o treime din parcul de transport. Până la 1 iunie, două treimi dintre unitățile de transport vor trebui încadrate în standardele respective, iar ultima treime din parcul de transport va fi încadrată până la 1 octombrie. Avem între 4 și 5 mii de unități de transport, iar acest orar a fost făcut pentru a evita aglomerațiile care ar putea apărea la stațiile de testare și pentru a oferi timp operatorilor să-și modernizeze transportul”, a precizat secretarul de stat.

Potrivit lui Iulian Postică, categoriile de confort stabilite în urma inspecției tehnice vor putea fi vizualizate într-un sistem informațional automatizat.

Certificatele respective vor fi eliberate de ANTA în decurs de trei zile. Tot ANTA va fi obligată să monitorizeze pe drumuri și în autogări felul în care a fost încadrată o unitate de transport într-o categorie de confort.

Unitățile de transport care nu se vor încadra în nicio categorie de confort vor fi excluse de la deservirea curselor regulate. Oficialul a menționat că în anul viitor Guvernul va prezenta o inițiativă legislativă de modificare a Codului Transporturilor Rutiere, prin care va oferi Agenţiei Naţionale de Transport Auto competențe sporite în ceea ce privește politicile tarifare din domeniul.

Citește și: ULTIMA ORĂ // Fostul director SIS, Vasile Botnari, unicul învinuit în dosarul expulzării profesorilor turci

Total
0
Shares
Total
0
Share