De ce refuză Maia Sandu să fie audiată în cazul Open Dialog? Explicația lui Andrian Candu

De ce refuză Maia Sandu să fie audiată în cazul Open Dialog, ludmila kozlovska, Explicația lui Andrian Candu, partidul democrat, parlament moldova, polonia, parlamentul european, pas pdm, platon ablyazov filat shor 

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, susține că a văzut expunerea Maiei Sandu pe marginea audierilor în cazul Open Dialog și solicitarea liderei PAS ca acestea să fie publice. Astfel, Candu afirmă că Sandu face asta pentru a evita să vă fie puse întrebări bazate pe probele acumulate, ori lidera PAS știe că informațiile furnizate de instituțiile de drept din țară și străinătate au un caracter confidențial și un regim legal de utilizare.

“Probabil că juriștii dvs și-au făcut bine treaba și v-au spus că legal, comisia nu vă poate prezenta informațiile public și condiționând participarea Dvs cu ședința deschisă, reușiți astfel să blocați audierea. Vă confirm, așa este, dacă acesta vă este scopul”, a spus Candu.

Totodată, speakerul i-a comunicat liderei PAS că potrivit uzanțelor și procedurilor legale, Comisia de anchetă este obligată să prezinte informațiile confidențiale, care au fost furnizate de autoritățile din țară și cele din străinătate. Acest lucru însă poate fi făcut doar în formatul unei ședințe închise, deoarece o parte din informații sunt cu caracter judiciar (și prevederile legale sunt foarte stricte în acest context), care pot viza inclusiv cetățeni sau organizații din alte state, iar pe de altă parte, ar fi necesare autorizații speciale din partea unor autorități.

“În cazul în care ședința se va face deschisă, colegii parlamentari, membri ai Comisiei de anchetă, ar încălca legea și ar urma să poarte răspundere pentru asta. Poate asta și vreți”, o întreabă Candu pe Maia Sandu.

comisia de ancheta, circumstanțelor de imixtiune în politica internă a Republicii Moldova, a Fundației ”Open Dialog” , începe audierile în această săptămână, andrian candu, maia sandu, ludmila kozlovska, pas, andrei nastase, muktar ablyazov, vecesalv platon, miliardomatul, laundromatul, armanet in donbas, osce,Astfel, lidera PAS pune comisia de anchetă într-o situație delicată: fie comisia o audiază pe Maia Sandu în ședință deschisă și nu prezintă probele acumulate pentru a răspunde la întrebări, fie nu o audiază pentru că politiciana a găsit un fals pretext să nu se prezinte la audieri.

“Comisia de anchetă este obligată, însă, să vă prezinte informațiile acumulate și să vă adreseze întrebări pe marginea acestora, astfel încât informațiile să fie cât mai complete, iar dumneavoastră să aveți posibilitatea să vă spuneți opinia. Discuția va fi înregistrată conform legii și va fi redată în raportul final, urmând ca publicul sa fie informat complet și corect”, a explicat Candu.

Dacă nu are nimic de ascuns, ar fi corect ca Maia Sandu să se prezente la aceste audieri, să răspundă la întrebări și apoi are toată libertatea să facă declarații la presă, inclusiv să critice activitatea acestei comisii, dacă ceva i s-ar părea în neregulă.

Mai mult, Candu a promis că personal va depune tot efortul necesar, după finalizarea anchetei, ca raportul să fie desecretizat și făcut public, astfel încât cetățenii să cunoască toate informațiile importante acumulate în cadrul acestei comisii.

Telegraph Moldova amintește că președinta fundației Open Dialog, Ludmila Kozlovska, a fost cea care a luat apărarea raiderului Veaceslav Platon în Parlamentul European atunci cînd acesta fost arestat și condamnat la închisoare pentru fraude bancare în Republica Moldova. Mai mult, din diferite poze reiese că doamna Kozlovska are relații de cooperare cu liderii PAS cu DA, Maia Sandu și Andrei Năstase, dar și cu unii așa-ziși reprezentanți ai societății civilie de la Chișinău, precum avocata Ana Ursachi și jurnalista Natalia Morari. Kozlovska chiar a recunoscut că OPEN DIALOG a achitat pentru unele călătorii ale Maiei Sandu la Bruxelles, deși lidera PAS neagă acest lucru. Și asta în contextul în care unul dintre finanțatorii Fundației este oligarhul kazah, Mukhtar Ablyazov, personaj implicat în devalizarea celei mai mari bănci din Kazahstan, iar Ludmila Kozlovska a fost interzisă în spațiul UE în 2018 fiind acuzată de relații cu serviciile secrete ruse (FSB).

Total
0
Shares
 
Total
0
Share