De la distanță, spațiul aerian al Moldovei va fi protejat de NATO pe durata summit-ului de la Bulboaca

 

Zborurile de supraveghere NATO AWACS vor contribui la protecția Summitului Comunității Politice Europene din Moldova. Zburând deasupra spațiului aerian aliat, NATO AWACS va asigura paza cerului deasupra locației Summitului în perioada 31 mai – 2 iunie, informează telegrapgh.md cu referire la comunicatul oficial al NATO.

“NATO AWACS poate detecta aeronave, rachete și drone la sute de kilometri distanță, ceea ce le conferă o importantă capacitate de a avertiza înainte de producerea unor incidente”, a declarat purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu, adăugând că “Moldova este un partener apropiat și de lungă durată al NATO”.

În răspuns la războiul Rusiei în Ucraina, NATO și-a intensificat prezența aeriană în Europa de Est cu avioane de luptă suplimentare, aeronave de supraveghere și avioane-cisternă. AWACS efectuează patrulări regulate peste Europa de Est și regiunea Mării Baltice pentru a urmări avioanele de război rusești apropiate de granițele NATO. NATO dispune de paisprezece aeronave AWACS, care sunt avioane Boeing 707 modificate. Zburând la o altitudine de aproximativ 10 km, un singur AWACS poate monitoriza spațiul aerian într-un rază de 400 km.

NATO AWACS patrulează, de asemenea, în mod regulat cerul în timpul evenimentelor internaționale majore, inclusiv Summiturile NATO, cel mai recent în Madrid în iunie anul trecut, și alte evenimente de înaltă importanță, cum ar fi turneele internaționale de fotbal sau Jocurile Olimpice.

Total
0
Shares
Total
0
Share