DEBATES: Cetățenii vor putea dezbate pe online inițiativele și legile din Guvernul și Parlamentul Republicii Moldova

 

Cetățenii din Republica Moldova vor putea dezbate pe online inițiativele și legile din Guvernul și Parlamentul Republicii Moldova dar și subiectele la nivel local din mai multe regiuni ale țării. A devenit posibil datorită noii versiuni a platformei www.debates.md, dezvoltată de organizația Mediapoint.

Lansat în anul 2014 ca un proiect pilot, pe site-ul Debates.md s-au înregistrat circa 23,000 cetățeni care au participat în peste 250 dezbateri online. Misiunea proiectului este de a reflecta opinia societății asupra subiectelor de interes comun. Totodată, factorii de decizie de nivel central și local, pot vedea care este opinia cetățenilor față de inițiativele lansate, în proces de lansare sau deja implementate.

Cetățenii pot participa în 3 tipuri de dezbateri online:

  1. Dezbateri generale: vor oferi spațiu pentru discutarea subiectelor de interes general, cum ar fi probleme sociale, economice, culturale sau politice, fapt care va permite participanților să-și exprime opiniile și să dezbată diverse viziuni.
  2. Dezbateri legislative: au drept scop analiza și dezbaterea inițiativelor la nivel de guvern sau parlament sau inițiativelor legislative în proces de discuții. Echipa Debates.md va realiza un rezumat al legilor, explicând cetățenilor într-un limbaj simplu esența modificărilor propuse. Dezbaterile legislative vor include și opiniile persoanelor publice.
  3. Dezbateri regionale: oferă posibilitatea de a aborda probleme specifice unei anumite localități/regiuni. De asemenea, cetățenii pot să sugereze o dezbatere la nivel local, făcând o solicitare către Debates.md. În cadrul acestui modul, vor fi organizate și dezbateri online în cadrul Alegerilor Locale din această toamnă.

Pentru a putea participa în dezbateri este necesar de a crea un cont pe Debates.md. Astfel, ne asigurăm că dezbaterile sunt corecte, valide și transparente. Cetățenii pot participa doar în dezbaterile care sunt active și durează, de regulă, între 2-30 zile. Încurajăm cetățenii să utilizeze atât sistemul de vot (pro/contra sau alte opțiuni după caz), cât și secțiunea de dezbateri prin comentarii.

Dezbateri mobile, accesibile pentru toți

Noua platformă este adaptată la tendințele curente new media, care răspund obiceiurilor utilizatorilor online. Dezbaterile sunt ”mobile”, ceea ce înseamnă că pot fi accesate direct de pe tabletă sau de pe telefonul mobil, din transportul public, parc, serviciu sau domiciliu. Pentru ca cetățenii să fie informați despre dezbaterea în care participă, echipa Debates.md va veni mereu cu descrieri și analize despre subiectele discutate, prezentând totodată și opinia persoanelor publice. Astfel, ne asigurăm că cetățenii sunt pregătiți să se expună.

În Republica Moldova gândirea critică nu a fost promovată suficient, iar dezbaterile sunt percepute deseori drept conflicte. Debates.md urmărește să promoveze dezbaterile echilibrate, bazate pe argumente, iar cetățenii să fie implicați într-un dialog constructiv. Până la sfârșitul anului vor fi organizate cel puțin 60 dezbateri pe platformă, inclusiv dezbateri legislative, generale, dar și dezbateri electorale la nivel local în această toamnă. În prezent, pe platformă sunt 8 dezbateri active.

Noua platformă Debates.md a fost dezvoltată de organizația Mediapoint cu sprijinul financiar al National Endowment for Democracy. Aceasta este prima platformă de dezbateri online din Republica Moldova. În portofoliu de proiecte ale organizației Mediapoint se mai regăsesc platforme precum Idno.md, Alerte.md, Blogtop.md și altele.

Total
0
Shares
Total
0
Share