Social

DECIS! Termenul de valabilitate al pașapoartelor românești va fi extins până la 10 ani

Pinterest LinkedIn Tumblr

Parlamentul de la București a adoptat proiectul de lege al Guvernului României privind extinderea termenelor de valabilitate a paşapoartelor simple electronice de la 5 la 10 ani, în cazul persoanelor care au împlinit vârsta de 25 de ani şi de la 3 la 5 ani pentru cei cu vârste între 12 şi 25 de ani.

Potrivit autorilor, acest proiect este menit să fluidizeze activitatea serviciilor de paşapoarte prin scăderea numărului de solicitări pentru eliberarea documentelor. Pentru eliberarea unui paşaport simplu temporar în termen de 3 zile trebuie să existe situaţii de urgenţă obiective, determinate de motive de sănătate, familiale sau profesionale în care titularul nu dispune de timpul necesar pentru eliberarea unui paşaport simplu electronic. Această urgenţă va trebui dovedită în momentul depunerii cererii de eliberare a paşaportului simplu temporar.

În continuare, cei care nu doresc eliberarea unui paşaport simplu electronic pot solicita eliberarea unui paşaport simplu temporar care le va fi eliberat în intervalul în care se emite paşaportul simplu electronic.

Totodată legislativul român a adoptat un amendament la propunerea legislativă care prevede că exercitarea de către o persoană a dreptului la liberă circulaţie în străinătate se suspendă când aceasta este inculpată într-o cauză penală şi a fost dispusă, în condiţiile Codului de procedură penală, instituirea unei măsuri preventive, cu impunerea după caz, a obligaţiei de a nu părăsi o anumită limită teritorială, fixată de organul judiciar, decât cu încuviinţarea prealabilă a acestuia.

Menționăm că peste un milion de cetățeni ai Republicii Moldova dețin și cetățenia României, ceea ce le dă oportunitatea de a circula liber în țările UE.

loading...

Comments are closed.