Decizie finală: România îl recunoaște pe Juan Guaido președinte legitim al Venezuelei!

sua rusia , criza in venezuela , Juan Guaidó Nicolás Maduro

România îl recunoaște pe președintele interimar al Venezuelei, Juan Guaidó, a anunțat vineri Administrația prezidențială. Președintele Klaus Iohannis spune că întreaga comunitate internațională democratică are datoria să sancționeze regimurile politice care încalcă în mod constant și flagrant drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor.

Președintele Iohannis a luat această decizie în urma unei analize atente a situației, inclusiv din punct de vedere politico-diplomatic și juridic, și în contextul în care majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene și o serie de aliați și parteneri importanți ai țării noastre din spațiul euro-atlantic au recunoscut legitimitatea Președintelui interimar Juan Guaidó, spune Administrația prezidențială.
 
Președintele Klaus Iohannis consideră că, îndeosebi în contextul în care țara noastră exercită Președinția Consiliului Uniunii Europene și ținând cont de dinamica crescută a evoluțiilor internaționale, România trebuie să aibă în dosarele de politică externă reacții rapide, bine fundamentate și ferme, în acord cu prioritățile majore de politică externă pe care le-a urmărit consecvent pe termen lung.
Administrația prezidențială menționează că a solicitat încă de luni, 4 februarie, imediat după reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe ai statelor membre UE (tip Gymnich) de la București, să îi fie transmise în regim de urgență “elemente de evaluare” cu privire la acest subiect și o propunere clară de poziționare a României, inclusiv din perspectivă politico-diplomatică și juridică, cu privire la posibilitatea recunoașterii lui Juan Guaidó drept președinte interimar al Venezuelei, respectiv a legitimității acțiunilor sale și ale Adunării Naționale.
 
Majoritatea statelor UE, inclusiv Germania, Marea Britanie, Franța și Spania, l-au recunoscut pe Juan Guaido ca președinte interimar al Venezuelei și au cerut organizarea unor noi alegeri.
 
Statele Unite, Canada și majoritatea statelor din Uniunea Europeană și America Latină și-au manifestat susținerea pentru Guaido. Președintele Nicolas Maduro a fost susținut sâmbătă, în cadrul unei întâlniri a Consiliului de Securitate ONU, de către China și Rusia. Maduro a respins apelurile făcute de Statele Unite, Canada, statele din America Latină și din Uniunea Europeană pentru organizarea unor noi alegeri.
Total
0
Shares
Total
0
Share