Decizie luată: Mobiasbanca din Moldova va fi vândută unei bănci ungare, cu acționari ruși

Decizie luată, Mobiasbanca din Moldova va fi vândută unei bănci ungare, cu acționari din ruși, sistem bancar moldova, banca nationala, bnm, cursul valutar, BC „MOBIASBANCĂ – Groupe Societe Generale” S.A, 

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a aprobat la 10 iulie 2019 achiziționarea de către OTP Bank Nyrt., Ungaria, a pachetului de control de acțiuni (mai mult de 50%) din capitalul social al BC „MOBIASBANCĂ – Groupe Societe Generale” S.A., notează Deschide.md. 

OTP Bank Nyrt. este o bancă universală cu sediul în Budapesta, Ungaria, listată la bursele de valori naționale și cele internaționale. Înstituția este banca – mamă a unui grup financiar extins cu prezență în mai multe state europene – Bulgaria, Croația, România, Serbia, Croația, Slovacia, Ucraina, Muntenegru, Federația Rusă.
 
Achiziția pachetului de control al BC „MOBIASBANCĂ – Groupe Societe Generale” S.A. se va efectua în cadrul realizării obiectivului strategic al OTP Bank Nyrt. – de a constitui cel mai mare și de succes grup bancar universal din Europa Centrală și de Est. În Republica Moldova, OTP Bank Nyrt. își propune, în mod prioritar, să modernizeze produsele și serviciile pentru deponenții și clienții săi și să asigure o guvernanță corporativă transparentă și eficientă, se spune într-un comunicat de presă al BNM.
 
Al doilea cel mai mare acționar al grupului bancar ungar OTP, la care deține 8,48% din capital și 8,57% din drepturile de vot este omul de afaceri rus Megdet Rahimkulov. Acesta a fost inclus la finalul lunii ianuarie 2018 de către Trezoreria Statelor Unite pe o listă oficială de oligarhi ruși considerați de autoritățile de la Washington ca fiind apropiați ai puterii de la Kremlin și ai președintelui Vladimir Putin, pe fondul înrăutățirii dramatice a relațiilor dintre cele două mari puteri, mai ales în urma acuzațiilor privind amestecul Moscovei în alegerile prezidențiale americane din 2016.
Total
0
Shares
Total
0
Share