Deciziile luate de Guvernul condus de Maia Sandu de a majora de la 10% la 20% valoarea TVA aplicată pentru industria HoReCa, face ca această taxă să fie printre cele mai mari aplicate în Europa. Astfel, dacă în Luxemburg TVA pentru restaurante e de doar 3%, atunci după anunțul ministrului Gavrilița, în țara noastră va fi de 20%.
Această taxă este diferită în diferite țări ale Uniunii Europene. De exemplu în Portugalia, Spania sau Franța TVA-ul este de 10%, la fel cum a fost și pe timpul Guvernului condus de Pavel Filip. Cel mai mic TVA îl aplică Luxemburg 3%, Olanda 6% și Polonia 8%. TVA de 20% precum a decis Guvernul Sandu se aplică în doar două țări din UE, Marea Britanie și Bulgaria.
Aceste majorări de taxe a nemulțumit mediul de afaceri din Republica Moldova, iar astăzi, fracțiunea PDM a cerut în Parlamentul Republicii Moldova demisia ministrului Natalia Gavrilița.
Oamenii de afaceri din țara noastră au atras atenția că majorarea TVA-ului de la 10 la 20% va duce la creșterea prețurilor cu cel puțin 10%.
„Reducerea TVA-ului la 10% pentru HoReCa, măsură obținută inclusiv și datorită studiului făcut chiar de un deputat din actuala Guvernare (Dumitra Alaiba), a fost propusă spre anulare de actualul ministru de finanțe. Apropo, în România e doar 5%, iar la noi, guvernanții vor să îl crească înapoi la 20%.
Ce ne așteaptă:
– creșterea prețului pentru consumatorul final cu minim 10%.
– micșorarea salariilor și chiar micșorarea numărului de personal. Pentru cine nu știe, creșterea prețurilor înseamnă scăderea vânzărilor.
– micșorarea sumei totale de impozite plătite la stat, datorită scăderii activității economice.
– falimentarea multora din domeniul alimentației publice.”, a declarat omul de afaceri Dumitru Cebotărescu.