Declarația Înaltului Reprezentant în numele UE cu privire la invadarea Ucrainei de către forțele armate ale Federației Ruse

Declarația Înaltului Reprezentant în numele UE cu privire la invadarea Ucrainei de către forțele armate ale Federației Ruse: 

Uniunea Europeană condamnă în termenii cât mai ferm posibil invadarea neprovocată a Ucrainei de către forțele armate ale Federației Ruse. De asemenea, condamnăm implicarea Belarusului în această agresiune împotriva Ucrainei și îi solicităm să își respecte obligațiile internaționale.

Cerem președintelui Putin să înceteze imediat operațiunile militare rusești și să retragă necondiționat toate forțele și echipamentele militare de pe întreg teritoriul Ucrainei. Rusia poartă întreaga responsabilitate pentru acest act de agresiune și pentru toate distrugerile și pierderile de vieți pe care le va provoca. Va fi trasă la răspundere pentru acțiunile sale.

Atacul militar al Rusiei împotriva Ucrainei – un stat independent și suveran – este o încălcare flagrantă a dreptului internațional și a principiilor de bază pe care se construiește ordinea internațională bazată pe reguli.

UE, împreună cu partenerii transatlantici și cei cu opinii similare, au fost uniți în depunerea eforturilor fără precedent pentru a obține o soluție diplomatică la criza de securitate cauzată de Rusia. Rusia nu a făcut reciproc aceste eforturi și, în schimb, a optat unilateral pentru o escaladare gravă și premeditată.

UE a precizat încă de la început și la cel mai înalt nivel politic că orice altă agresiune militară împotriva Ucrainei va avea consecințe masive și costuri grave.

Răspunsul UE va include, prin urmare, măsuri restrictive atât sectoriale, cât și individuale, coordonate pe deplin cu partenerii noștri transatlantici și cu cei ce împărtășesc aceleași opinii.

Rusia nu ar trebui să aibă nicio îndoială că UE va rămâne ferm unită, făcând următorii pași în strânsă coordonare cu partenerii.

UE solicită comunității internaționale să ceară Rusiei încetarea imediată a acestei agresiuni, care pune în pericol pacea și securitatea internațională la scară globală.

Facem apel la Rusia să respecte pe deplin dreptul internațional umanitar și să asigure acces și asistență umanitară sigură și nestingherită tuturor celor care au nevoie. De asemenea, solicităm Rusiei să asigure securitatea Misiunii speciale de monitorizare a OSCE.

UE își reiterează sprijinul și angajamentul ferm față de independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional. UE își reafirmă angajamentul de a consolida asocierea politică și integrarea economică a Ucrainei cu Uniunea Europeană. Suntem alături de poporul Ucrainei și de instituțiile și reprezentanții săi aleși în mod democratic.

UE își reiterează, de asemenea, sprijinul ferm și angajamentul față de suveranitatea și integritatea teritorială a Georgiei și a Republicii Moldova.

Sursa oficială: Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova

Total
0
Shares
Total
0
Share