Declarația președintelui Maia Sandu despre anulările frecvente ale curselor aeriene

Autoritățile cunosc despre problema zborurilor, numărul mic al acestora și anulările frecvente, și lucrează insistent pentru a o înlătura. La Congresul Diasporei, șefa statului, Maia Sandu, a declarat că autoritățile țin cont de numărul moldovenilor în fiecare țară și încearcă să prioritizeze rezolvarea acestei probleme, pornind de la necesitățile cele mai mari, de acolo de unde cei mai mulți moldoveni călătoresc acasă și înapoi, scrie IPN

„Știu că anul acesta a fost mai dificil să ajungeți acasă din cauza insuficienței numărului de zboruri. Mai întâi ne-am confruntat cu problema pandemiei, care a complicat această situație, după care s-a început războiul Rusiei în Ucraina, au apărut probleme de securitate mai mari și problema revenirii acasă sau a numărului suficient de curse aeriene către Chișinău a devenit una foarte și foarte complicată”, a spus Maia Sandu.

Autoritățile discută practic săptămânal această problemă. „Din păcate, eforturile noastre de până acum nu au dat încă suficiente rezultate, dar este un subiect pe agendă și sperăm să reușim să asigurăm cât mai multe zboruri. Să știți că ținem cont de numărul moldovenilor în fiecare țară și încercăm să prioritizăm rezolvarea acestei probleme, pornind de la necesitățile cele mai mari”, a menționat șefa statului.

Președintele s-a referit și la progresele Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene vizavi de mai multe probleme enunțate anterior de reprezentanții diasporei moldovenești.

„Așa cum știți, de la 1 ianuarie 2023, taxele consulare s-au redus cu 50% și mă bucur că avem un angajament realizat aici. Doresc să subliniez că taxa consulară pentru înnoirea pașaportului pentru minori a fost exclusă. Noi ne dorim ca toți copiii care se nasc în familiile noastre peste hotare să aibă pașaportul Republicii Moldova – acesta nu este doar un act de identitate, dar și o legătură simbolică și emoțională cu patria, cu Republica Moldova”, a declarat Maia Sandu.

De asemenea, acum reprezentanții diasporei pot opta pentru mai multe instrumente de plată a taxelor consulare, iar sistemul unic de programări online este în implementare în mai multe ambasade și misiuni diplomatice în oficiilor consulare al Republicii Moldova.

Total
0
Shares
Total
0
Share