Alte știri

Deconspirarea unui șantaj de 10 000 de euro: Un bărbat, condamnat pentru omor și-a chemat amicul din Azerbaidjan ca să stoarcă bani de la martorul acuzării, din dosarul său

Pinterest LinkedIn Tumblr

Procurorii oficiului Nord al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), de comun cu ofițerii Inspectoratului Național de Investigații (INI) al IGP al MAI au deconspirat activitatea unui grup infracțional, dirijat de către un deținut al Penitenciarului nr.13 din Chișinău, care chiar în timpul detenției ar fi șantajat un bărbat cu vârsta de 60 de ani din Bălți, de la care a pretins suma de 10 000 EUR, transmite Telegraph.md

Organizatorul actului de șantaj este bărbat cu vârsta de 38 ani, originar din Azerbaidjan care pe parcursul ultimelor șapte luni se află în Penitenciarul nr.13 pentru comiterea unui omor. În momentul în care a aflat despre poziția pro-acuzare a unui martor pe dosarul în care el este învinuit, deținând ilegal în penitenciar telefon mobil, a intervenit către un amic din Azerbaidjan, căruia i-a ordonat să se deplaseze în Moldova și să estorcheze prin șantaj, cu titlu de recompensă pentru detenția sa, suma de bani.

Executorul actului de șantaj, bărbat cu vârsta de 33 ani, sosit recent în Moldova, a estorcat, prin amenințări cu violență și omor, de la victimă și rudele acestuia, în trei tranșe, diferite sume bănești.

În rezultatul efectuării prompte a acțiunilor de urmărire penală și a măsurilor speciale de investigații, a devenit posibilă documentarea activității criminale, astfel încât la 20 iulie curent, infractorul a fost reținut chiar în momentul primirii ultimei tranșe financiare în sumă de 60 000 lei.

Deoarece maniera în care se acționa era destul de agresivă, operațiunea de reținere a fost efectuată de către angajații INI și ai Batalionului cu Destinație Specială ,,Scorpion” al DTC al MAI, sub controlul procurorilor PCCOCS.

În cadrul operațiunii de reținere și imediat după, au fost efectuate șapte percheziții (în automobil, domiciliu, celula din penitenciar și corporale ale suspecților). Urmare, au fost depistați și ridicați 60 000 lei, telefoane mobile, inclusiv unul din celula deținutului, înscrisuri de ciornă și alte bunuri ce prezintă interes pentru cauză.

În seara de 22 iulie curent, magistrații din Bălți au admis demersul procurorului, astfel încât față de executor a fost aplicată măsura preventivă – arestul pentru un termen de 30 de zile. Investigațiile pe caz continuă pentru acumularea probatoriului și identificarea tuturor membrilor grupului infracțional.

Potrivit legii, șantajul comis de un grup criminal organizat se pedepsește cu închisoare pentru un termen de la 7 la 10 ani, cu amendă de la 92 500 până la 117 500 lei.

Citește și: SÂNGEREI // FOTO: Două persoane au decedat pe loc și alte trei au fost transportate la spital în urma unui accident violent

loading...

Comments are closed.