Delegația condusă de Dorin Recean merge azi la Luxemburg, unde se vor lansa negocierile de aderare la UE

Premierul Dorin Recean va conduce delegația Moldovei la lansarea negocierilor de aderare la UE la Luxemburg acolo unde va avea loc prima conferință interguvernamentală Republica Moldova-Uniunea Europeană. Aceasta este planificată pentru 25 iunie și va da startul negocierilor de aderare.

Din cadrul delegației guvernamentale fac parte vicepremierul pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, vicepremierul Mihai Popșoi, ministru al afacerilor externe, vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al dezvoltării economice și digitalizării, vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al agriculturii și industriei alimentare, ministrul educației și cercetării Dan Perciun, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu, dar și secretarul general al Guvernului, Artur Mija.

Republica Moldova a depus cererea de aderare la UE în martie 2022 și i s-a acordat statutul de țară candidată în iunie 2022. În luna aprilie 2023, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care solicită Comisiei Europene și Consiliului European să înceapă negocierile cu Republica Moldova privind aderarea la Uniunea Europeană, urmare a îndeplinirii celor nouă etape identificate de Comisia Europeană. Recent, ambasadorii țărilor membre pe lângă UE au agreat, de principiu, cadrele de negociere pentru deschiderea oficială a negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina. Pe data de 25 iunie, Președinția belgiană a Uniunii Europene va convoca primele conferințe interguvernamentale cu Republica Moldova și Ucraina.

Total
0
Shares
Total
0
Share