Actual

Delegația RM în CUC a fost reținută timp de două ore la un post ilegal din stânga Nistrului

Pinterest LinkedIn Tumblr

Delegația Republicii Moldova în cadrul Comisiei Unificate de Control a fost reținută azi timp de aproape două ore la unul din posturile ilegale instaurate de Tiraspol de către așa numiții grăniceri subordonați regimului nerecunoscut din stânga Nistrului.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Potrivit unui comunicat emis de Delgația RM în CUC așa numiții grăniceri au pretins abuziv prezentarea actelor membrilor delegației și ale mașinii spre „control”, intenționând să efectueze și o verificare minuțioasă a automobilului. Înșiși „grănicerii” au refuzat să se prezinte.

Delegația Republicii Moldova a cerut deplasarea urgentă la fața locului a grupului de observatori militari ai Forțelor Mixte de Menținere a Păcii care au documentat incidentul, iar reprezentanții Chișinăului au putut să se deplaseze spre locul desfășurării ședinței comisiei CUC.

Delegația Republicii Moldova condamnă abuzurile comise de structurile de forță ale Tiraspolului dislocate ilegal în raionul cu regim sporit de securitate Bender și anunță că acest caz va fi discutat la ședința de săptămâna viitoare.

În ceea ce privește ședința CUC, a fost aprobat raportul Comandamentului Militar Întrunit privind situația în Zona de Securitate pentru perioada 6-12 aprilie 2022 și confirmați în funcție 2 observatori militari din partea Federației Ruse.

Totodată, delegația Republicii Moldova a cerut explicații de la reprezentanții transnistreni în CUC despre situația jurnalistului Vladimir Soloviov, corespondent al publicației ruse „Kommersant” și redactor-șef la NewsMaker.md, pe care în aceeași dimineață, până la sosirea delegației moldovenești, câteva persoane neidentificate l-au scos din edificiul unde au loc reuniunile de lucru ale Comisiei Unificate de Control și l-au dus într-o direcție necunoscută. Din câte se cunoaște, acesta intenționa să realizeze interviuri cu membrii CUC. Delegația transnistreană a răspuns sfidător că nu cunoaște nimic și că trebuie să se documenteze.

Delegația Republicii Moldova informează că este profund îngrijorată de aceste acțiuni ilegale ale structurilor de forță ale Tiraspolului îndreptate asupra reprezentanților mass-media, cazul urmând a fi investigat de organele de drept în conformitate cu legislația națională.

În cadrul ședinței delegația Republicii Moldova a difuzat participanților CUC o adresare, semnată în ajun, prin care a elucidat un șir de alte acțiuni destructive ale exponenților Tiraspolului în CUC. În adresare se menționează despre insistențele acestora de a distorsiona activitatea Comisiei, impunându-i o agendă politică și ignorând actele de bază ale operațiunii de menținere a păcii de pe râul Nistru.

Delegația Republicii Moldova a chemat reprezentanții Federației Ruse, Ucrainei și Misiunii OSCE, delegați în Comisia Unificată de Control, să contribuie la orientarea eforturilor tuturor participanților mecanismului de menținere a păcii spre măsuri constructive care să consolideze încrederea între părți în cadrul dialogului stabilit.

loading...

Comments are closed.