Alte știri

Delegația Uniunii Europene a lansat o nouă campanie de comunicare, dedicată societății civile și drepturilor omului

Pinterest LinkedIn Tumblr

Delegația Uniunii Europene a lansat o nouă campanie de comunicare, dedicată societății civile și drepturilor omului, informează Telegraph.md

„Împreună pentru o societate mai puternică” – sub acest generic Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova a dat astăzi startul unei noi campanii de comunicare. Lansată online, în ajunul Zilei Internaționale a Drepturilor Omului care va fi sărbătorită pe 10 decembrie, campania este adresată unui public larg, cu accent pe organizațiile societății civile și autoritățile publice locale. Campania se va concentra, totodată, pe tineri, studenți și cadre didactice, precum și pe beneficiarii proiectelor UE din domeniu.

Campania a început cu opt flashmob-uri organizate, în aceeași zi și la aceeași oră, în diverse localități ale țării de către membri ai Eurocluburilor și ai Centrelor de Informare ale Uniunii Europene. Astfel, la Bălți și Leova, la Ialoveni, Ungheni și Orhei, în satul Sârcova din raionul Rezina, dar și la Chișinău, tinerii au militat pentru o societate mai puternică, în care fiecare om se bucură de drepturi și șanse egale – la studii, servicii sociale și de sănătate, muncă și dezvoltare. Și pentru că o societate puternică poate fi doar o societate sănătoasă, participanții la flashmob au fost echipați cu măști de protecție și cu mănuși, și au păstrat distanța socială.

„Drepturile omului sunt unul dintre elementele fondatoare ale Uniunii Europene și un principiu-cheie al cooperării noastre cu partenerii din vecinătatea UE. Pe acest drum al promovării drepturilor omului ca o precondiție pentru dezvoltarea unei țări, aliatul nostru cel mai fidel este societatea civilă. Mulțumesc tuturor organizațiilor societății civile care, prin munca și implicarea lor zilnică, fac viața oamenilor mai bună”, a declarat, cu prilejul lansării online a campaniei, Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova. Dl Michalko a menționat, în această privință, că domeniile în care activează organizațiile societății civile sunt pe cât de diverse, pe atât de importante pentru oameni, fie că este vorba de crearea unor mici afaceri sociale, promovarea libertății presei, susținerea minorităților și a egalității de gen sau acordarea de servicii sociale grupurilor defavorizate.

Campania „Împreună pentru o societate mai puternică” va avea loc preponderent online și va continua până la sfârșitul lui februarie 2021. Scopul ei este să contribuie la sporirea gradului de conștientizare a importanței organizațiilor societății civile și a respectării drepturilor omului, precum și să evidențieze sprijinul oferit de Uniunea Europeană pentru inițiativele organizațiilor societății civile în contextul promovării drepturilor omului în țara noastră, al dezvoltării locale și în combaterea consecințelor crizei COVID-19. În cadrul campaniei, mai multe ONG-uri care au excelat în diverse domenii relevante vor fi recompensate cu Premiile Europene pentru Societatea Civilă. În acest mod va fi recunoscută contribuția societății civile din Republica Moldova la consolidarea societății, la dezvoltarea locală și la realizarea agendei privind drepturile omului.

În Republica Moldova, Uniunea Europeană sprijină în prezent 28 de proiecte mari implementate de organizații ale societății civile, în valoare totală de 22 de milioane de euro. Datorită acestor proiecte, peste 1000 de persoane vulnerabile beneficiază de 42 de servicii sociale deschise pentru ele în diverse localități. Alte peste 800 de persoane vulnerabile se bucură de servicii și produse gratuite generate de cele peste 15 întreprinderi sociale (inclusiv șase constituite în stânga Nistrului), care au creat 59 de locuri de muncă pentru persoanele dezavantajate. Totodată, au fost finanțate peste 70 de afaceri mici pornite de tineri, care au contribuit la apariția a 84 de locuri de muncă. Sunt inițiative care le-au permis acestor oameni o îmbunătățire a calității vieții și o incluziune mai bună în comunitățile din care fac parte.

Evenimentul de lansare a campaniei a fost transmis pe platforma www.privesc.eu, (versiunea integrală poate fi urmărită aici), pe pagina de Facebook a Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, pe paginile „Împreună mai puternici” și pe cea a Platformei Naționale a Forumului Societății Civile al Parteneriatului Estic.

Comunicat de presă

loading...

Comments are closed.