Alte știri

Deputat: Concursul la funcția de avocat al poporului este mimat

Pinterest LinkedIn Tumblr

Concursul pentru selectarea candidaților la funcția de avocat al poporului este mimat, iar rezultatul acestuia este clar. O spune deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vasile Bolea, transmite IPN.

Într-un briefing de presă, Vasile Bolea a menționat că, dimineață, a participat la o ședință preliminară a Comisei drepturile omului și relații interetnice și Comisiei juridice, numiri și imunități, unde urma să se convină ce întrebări vor fi puse și cum ar trebui evaluați candidații pentru mandatul de ombudsman. Vasile Bolea a constatat că tot ce se întâmplă în Parlament legat de acest concurs este un proces mimat. Plenului Parlamentului îi vor fi propuse două candidaturi, o rudă de deputat și, probabil, un reprezentant din diasporă. Prima candidată favorizată este avocatul poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, care exercită interimatul funcției de avocat al poporului, iar cea de-a doua va fi aleasă dintre avocatele Violeta Gașițoi și Natalia Moloșag. Cel mai probabil, alegerea va fi pentru Violeta Gașițoi. „Acei candidați care participă, de gen masculin, nu au nicio șansă, deoarece zarurile au fost aruncate”, a adăugat Vasile Bolea.

Deputatul declară că tot ce s-a făcut astăzi în ședința comună a celor două comisii este o farsă. Întrebările propuse de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor pentru a fi adresate candidaților nu au fost acceptate. au trecut doar întrebările formulate de reprezentanții partidului de guvernare. Potrivit lui Vasile Bolea, foarte multe întrebări formulate favorizează un singur candidat, pe Maia Bănărescu.

Parlamentarul consideră că ceea ce se întâmplă astăzi este un pas important pentru guvernare, pentru următoarea etapă, ca să aibă influență suplimentară în cadrul Consiliului Superior al Procurorilor. „Acest concurs este important pentru următoarea etapă, ca să demită procurorul general și să numească un procuror general de buzunar”, a afirmat Vasile Bolea.

Președintele Comisiei pentru drepturile omului și relații interetnice, Grigore Novac, deputat BCS, a declarat că și-a dorit să fie un concurs adevărat, nu unul mimat. Pentru el este important ca din cei nouă candidați să fie ales cel mai bun. Dar, spre regret constată deputații din opoziție nu au fost auziți. Parlamentarul a mai spus că Republica Moldova și instituțiile statului, pas cu pas, sunt acaparate, iar miza acestui concurs mimat este influența suplimentară în CSP.

Astăzi are loc proba interviului pentru nouă candidați la funcția de avocat al poporului. În concurs participă: Maia Bănărescu, Andrei Brighidin, Teodor Cârnaț, Violeta Gașițoi, Natalia Moloșag, Dumitru Pulbere, Nicolae Rădița, Ivan Roșca și Ivan Ungureanu.

loading...

Comments are closed.