Externe

Deputați ucraineni verificați cu poligraful pentru a dovedi că nu au luat mită

Pinterest LinkedIn Tumblr

Zece deputaţi ai partidului proprezidenţial ”Slujitorii poporului” urmează să treacă testul cu detectorul de minciuni pe fondul unor acuzaţii de corupţie, a anunţat formaţiunea care deţine majoritatea în Rada Supremă (parlamentul unicameral), informează Agerpres. Președintele Volodimir Zelenski a spus că dacă deputații pică testul, vor fi dați pe mâna justiției.

Vom trece toţi testul cu detectorul de minciuni”, a declarat presei şeful grupului parlamentar al partidului ”Slujitorul poporului”, David Arahamia.

Procedura îi vizează pe toţi deputaţii partidului prezidenţial care sunt membri ai unei comisii parlamentare de specialitate, a precizat el.

Preşedintele Volodimir Zelenski, un fost actor novice în politică, care a câştigat alegerile prezidenţiale în special cu promisiunea de a eradica corupţia, a cerut anterior deputaţilor implicaţi în examinarea unui proiect de lege anticorupţie să treacă testul cu poligraful.

Aceştia au fost acuzaţi că au acceptat mită pentru a face să eşueze în comisie examinarea unui proiect de lege legat de piaţa profitabilă a intermediarilor imobiliari.

În cursul serii de miercuri, un prim parlamentar, Oleksandr Dubinski, a difuzat în direct pe internet examinarea sa cu detectorul de minciuni. ”Aţi votat personal împotriva acestui proiect de lege în schimbul primirii de mită?”, l-a întrebat un bărbat prezentat ca expert în astfel de proceduri.

Vi s-a promis că veţi fi răsplătit pentru un vot împotriva acestui proiect de lege?”, a continuat acesta în timp ce deputatul a răspuns în negativ. În ultimul său raport publicat în ianuarie cu privire la indicele de percepţie a corupţiei în 2018, organizaţia neguvernamentală Transparency International a clasat Ucraina pe locul 120 din 180 incluse în clasament. Totuşi, situaţia sa este mai bună decât cea a Rusiei, care s-a clasat pe locul 138, dar şi faţă de cea din anii precedenţi când Ucraina ocupase locul 142 în 2014.

Cu toate acestea, la acest capitol, Ucraina rămâne cu mult în urma ţărilor Uniunii Europene, la care doreşte să adere într-o zi.

loading...

Comments are closed.