Deputații au votat în lectura a doua modificări în legislația privind Zonele economice libere

Proiectul de modificare a Legii cu privire la zonele economice libere și Codului vamal al Republicii Moldova a fost aprobat în lectura a doua.

Proiectul a fost elaborat de Guvern și urmărește scopul eficientizării activității Zonelor economice libere (ZEL) și respectării legislației naționale în materie de regimuri vamale și concurență.

Potrivit proiectului, contractele între rezidenți și administrațiile ZEL-urilor vor fi aprobate direct, fără obligativitatea de a le coordona cu ministerul de resort, astfel fiind eliminată o procedură birocratică inutilă.

Totodată, prin proiectul de lege se propune abrogarea unor norme cu privire la zonele economice libere în vederea eliminării unor practici neconcurențiale în activitatea rezidenților zonelor respective.

De asemenea, actul normativ definește exact noțiunile de produs autohton și de produs originar din Republica Moldova. Totodată, documentul presupune alinierea legislației în domeniu la prevederile noului Cod Vamal, care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2024.

PROIECTUL de lege a fost supus mai multor runde de consultări publice.

 

Total
0
Shares

Pentru abonare la canalul nostru de pe Telegram, click aici!

Total
0
Share