Deputaţii din Croația au decis dizolvarea parlamentului, iar alegerile vor avea loc anticipat, înaintea europarlamentarelor

Deputaţii croaţi au votat joi dizolvarea parlamentului, deschizând calea pentru noi alegeri legislative, ce trebuie să aibă loc în termen de două luni, mai precis până la data de 12 mai, scrie Agerpres.ro

Conform calendarului electoral, alegerile urmau să se desfăşoare în toamnă, dar guvernul a optat pentru organizarea lor înaintea scrutinului din iunie pentru Parlamentul European.

Decizia de dizolvare a fost luată cu votul unanim al celor 143 de deputaţi.

Ea a survenit după respingerea, în urmă cu 15 zile, a unei moţiuni de dizolvare depuse de opoziţie.

Unsprezece partide de opoziţie, conduse de Partidul Social Democrat (SDP) şi de Mozemo (stânga ecologistă), depuseseră o moţiune oficială de dizolvare a parlamentului în urma unui val de proteste împotriva politicilor Uniunii Democrate Croate (HDZ) conduse de prim-ministrul în funcţie, Andrej Plenkovic.

Se aşteaptă ca preşedintele croat Zoran Milanovic se anunţe oficial săptămâna aceasta convocarea alegerilor legislative.

HDZ, de centru-dreapta, a condus guvernul în ultimele trei legislaturi, iar Plenkovic deţine de opt ani mandatul de prim-ministru.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share