Alte știri

Deputații Partidului ȘOR i-au prins pe socialiști cu minciuna

Pinterest LinkedIn Tumblr

Majoritatea parlamentară nu susține inițiativa Partidului Politic ȘOR privind modificarea procedurii de numire a procurorului general, astfel încât să fie ales de către popor, a declarat deputatul fracțiunii parlamentare, Denis Ulanov. El a precizat că nici chiar deputații socialiști, care acum câțiva ani aveau o inițiativă similară, nu sprijină proiectul, ceea ce dovedește că actuala guvernare pune la cale subordonarea politică a procurorului general.

Proiectul Partidului Politic ȘOR, care prevede ca procurorul general să fie ales de popor, la fel ca șeful statului, proiect care a fost consultat și susținut de cetățeni, a fost discutat miercuri, 2 octombrie, în două comisii parlamentare, a anunțat Denis Ulanov.

El a precizat că normele inițiativei sunt în conformitate cu prevederile Constituției, care stabilesc că puterea în Republica Moldova aparține poporului. „Acest drept nu poate fi limitat doar cu dreptul de a alege parlamentul și președintele. Procurorul general este o figură importantă în justiție și trebuie să se bucure de încredere din partea oamenilor”, a declarat juristul Denis Ulanov.

Potrivit lui, nici chiar PSRM, care acum câțiva ani avea o inițiativă similară nu sprijină proiectul.

„Este o dovadă a inconsecvenței socialiștilor, care își mint alegătorii”, a menționat deputatul.

El a precizat că de fapt în prezent să duce o luptă acerbă în cadrul coaliției de guvernare pentru funcția de procuror general, iar așa-numitele filtre prin crearea unei comisii în cadrul Ministerului Justiției care să selecteze candidații, nu este decât o tentativă de a subordona politic viitorul procuror general.

„Procurorul va fi dependent de majoritatea parlamentară și va fi scos din funcție odată cu schimbarea coalițiilor, sau dacă nu va îndeplini comenzile pe care i le vor da cei care îl desemnează”, a menționat Denis Ulanov.

„Este clar că respingerea proiectului înseamnă că nici PSRM, nici Blocul ACUM nu au încredere în poporul Republicii Moldova. Noi sperăm că va fi supus discuțiilor în parlament și aprobat”, a concluzionat deputatul Partidului „ȘOR”, Denis Ulanov.

Amintim că actuala guvernare a efectuat modifică la Legea procuraturii, în special care țin de procedura de desemnare a procurorului general. Amendamentele au fost criticate de experți și de politicieni, care consideră că majoritatea parlamentară dorește, de fapt, să-și asigure controlul asupra procuraturii.

loading...

Comments are closed.