Deputații PAS au relaxat pedepsele pentru consumul de droguri

Parlamentul Republicii Moldova a votat pentru dezincriminarea consumului ilegal de droguri, etnobotanice sau analogii acestora, dacă este săvârșit în mod public sau pe teritoriul instituțiilor de învățământ, instituțiilor de reabilitare socială, penitenciarelor, unităților militare, în locurile de agrement, în locurile de desfășurare a acțiunilor de educație, instruire a minorilor sau tineretului, a altor acțiuni culturale sau sportive ori în imediata apropiere a acestora. Inițiativa a fost susținută de către PAS.

Atenție la ceea ce scrieți sau postați pe internet! Riscați amendă, muncă neremunerată sau chiar închisoare

Conform noilor reglementări, astfel de fapte nu se vor mai considera infracțiuni penale. În schimb, acestea vor fi sancționate cu amendă între 40 și 60 de unități convenționale sau cu muncă neremunerată în folosul comunității între 180 și 240 de ore.

În prezent, potrivit articolului 217 indice 5 din Codul Penal, consumul ilegal de droguri în circumstanțele menționate este considerat infracțiune penală și se pedepsea cu amendă între 750 și 1050 de unități convenționale sau cu muncă neremunerată în folosul comunității între 180 și 240 de ore.

Prin decizia de astăzi, parlamentarii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au reușit nu doar să dezincrimineze consumul de droguri, dar și să reducă semnificativ cuantumul amenzilor pentru aceste fapte.

Pentru a intra în vigoare, legea urmează să fie promulgată de către Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, exponentă a PAS.

Mai jos publicăm lista deputaților care au votat în favoarea modificărilor:

Vot 175-2023 – Deputații PAS au relaxat pedepsele pentru consumul de droguri by Agenția de Presă TELEGRAPH.MD on Scribd

Total
0
Shares
Total
0
Share