Politic

Deputații PAS ”s-au abținut” să voteze inițiativa PSRM care prevede susținerea întreprinderilor micro, mici și mijlocii

Pinterest LinkedIn Tumblr

Deputații PAS se abțin atunci când este vorba despre susținerea mediului de afaceri și a agricultorilor. Membrii PAS din comisia economie, buget și finanțe nu au votat, miercuri, pentru includerea pe ordinea de zi a comisiei a proiectului de lege PSRM cu privire la instituirea moratoriului asupra controlului de stat la întreprinderile micro, mici și mijlocii

Această măsură a fost implementată în anul 2020 în perioada crizei pandemice, în luna martie. A fost o măsură de susținere a mediului de afaceri, care le-a permis să păstreze locurile de muncă. Astăzi, toți agenții economici sunt într-o incertitudine totală față de ceea ce se poate întâmpla în cel mai apropiat timp. Astfel, pentru a păstra locurile de muncă și a susține agenții economici, a sectorului HoReCa, dar și a sectorului agricol, rog să examinăm în cadrul ședinței de astăzi acest proiect de lege”, a declarat deputatul PSRM, Petru Burduja, vicepreședintele comisie economie, buget și finanțe.

Președintele comisiei, deputatul PAS Dumitru Alaiba, a precizat că inițiativa nu are avizul Guvernului, iar toți cei șase membri PAS din comisie s-au abținut de la vot. Astfel, proiectul a fost respins de pe ordinea de zi a comisiei.

Inițiativa PSRM prevede ca termenul moratoriului să fie până la 31 decembrie. Astfel, până la această dată nu se vor efectua controale de stat, inclusiv fiscale, financiare, privind calitatea produselor/serviciilor, parametrilor tehnologici şi/sau cerinţelor specifice pentru genul de activitate desfăşurat, privind respectarea normelor de protecţie a muncii, planificat sau inopinat, efectuat la faţa locului, la sediile, locurile de desfăşurare a activităţii sau de aflare/păstrare a bunurilor persoanelor înregistrate în modul stabilit care desfăşoară activitate de întreprinzător.

Autorii susțin că inițiativa are scopul evitării presiunilor și intervenției excesive a statului în activitatea întreprinderilor.

Proiectul de lege este înaintat în contextul crizei energetice și sanitare cu care se confruntă cetățenii și mediul de afaceri. Scumpirile și tendințele inflaționiste generează un cadru incert și instabil pentru desfășurarea normală a activității mediului de afaceri. Astfel, se prezintă absolut necesară implementarea unor măsuri în vederea susținerii agenților economici și diminuarea vulnerabilității acestora”, afirmă deputații PSRM.

Autorii precizează că această inițiativă nu implică cheltuieli suplimentare din bugetul de stat.

loading...

Comments are closed.