Politic

Deși striga că PSRM nu va accepta 20% TVA pentru HoReCa, Dodon a închis ochii și a promulgat legea

Pinterest LinkedIn Tumblr

„Luăm ce-i mai bun de la europeni, americani și ruși, dar nu ne implicați în luptele voastre geopolitice”, este filosofia de care se conduce președintele R. Moldova, Igor Dodon. Mai mult, șeful statului recunoaște că acceptă se semneze anumite lucruri pentru ca R. Moldova să aibă unele avantaje de moment, dar anunță că ceea cu ce nu este de acord va fi anulat. De exemplu, Igor Dodon spune că așa se va întâmpla în cazul memorandumului cu Fondul Monetar Internațional (FMI), scrie Ziarulnatinal.md. 

„Știți că a fost deblocată finanțarea R. Moldova. Pentru următoarele tranșe, care vor fi două până la sfârșitul anului, este vorba de circa 60 de milioane de euro, este necesar, în afară de reformele despre care am vorbit, și program, memorandum cu FMI. Chiar dacă am avut și am unele rezerve în ceea ce ține de unele elemente ale acestui memorandum, în special politica fiscală pe unele taxe, HoReCa și altele, care au fost discutate mult în presă, eu am semnat aceste modificări pentru a nu bloca memorandumul cu FMI.
Dar, ținând cont de faptul că aceste modificări de taxe intră în vigoare de la 1 ianuarie 2020, noi avem trei luni de negocieri cu cei de la FMI, pentru ca, odată cu aprobarea bugetului și politicilor fiscale pentru 2020, să revedem unele taxe. Acolo sunt taxe ecologice, HoReCa și câteva elemente asupra cărora eu voi insista. Și cred că voi putea să conving și partenerii externi”, a declarat Igor Dodon în cadrul unei conferințe de presă susținute luni la Președinție.
 
Amintim că Guvernul Filip a scăzut taxa pentru HoReCa de la 20 la 10% luând caeastă decizie pentru a veni în susținerea mediului de faceri. Însă Guvenrul Sandu a majorat taxa înapoi al 20%, în rezultat multe localuri au crescut prețurile în ultima lună. Spre exemplu StarKebab a mărit prețul unui kebab de la 41 la 45 de lei.
loading...

Comments are closed.