Politic

Detalii de la PA despre învinuirile aduse unui vicepreședinte al Partidului Șor

Pinterest LinkedIn Tumblr

Procuratura Anticorupție informează că, la 16 iulie 2022, în rezultatul divulgării de către persoane neidentificate a datelor privind identitatea persoanelor investigate, vicepreședintelui Partidului Politic „Șor” împreună cu alți participanți la săvârșirea infracțiunilor incriminate a părăsit teritoriul Republicii Moldova, cu scopul de a se eschiva de la organul de urmărire penală.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

În acest sens, acesta a fost pus sub învinuire în lipsă, prin ordonanța din 23 septembrie 2022, fiindu-i incriminată infracțiunea prevăzută de art. 42 alin. (5), 181/2 alin. (1) din Codul penal și art. 181/2 alin. (5) din Codul penal.

Prin ordonanța din 23 septembrie 2022, din considerentul că nu era cunoscut locul aflării învinuitului, subdiviziunii specializate a Centrului National Anticorupție, i-a fost dispusă efectuarea investigațiilor în vederea căutării învinuitului.

Prin încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, din 14 noiembrie 2022, demersul procurorului privind aplicarea măsurii preventive – arestul preventiv a fost admis integral, pe un termen de 30 zile, din momentul reținerii, cu menținerea persoanei în Penitenciarul nr.13.

Prin încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, din 15 februarie 2023, a fost admisă cererea avocatului privind înlocuirea măsurii preventive, fiind înlocuită cu „liberarea provizorie sub control judiciar”, pe un termen de 30 zile.
Prin aceeași încheiere, instanța a obligat învinuitul de a se prezenta la organul de urmărire penală în termen de 21 de zile, din momentul pronunțării încheierii.

Procurorul de caz, a contestat încheierea din 15 februarie 2023 la Curtea de Apel Chișinău, motivând că legislația procesuală nu prevede examinarea unei cereri de înlocuire a măsurii preventive în lipsa învinuitului.

Prin decizia Colegiului penal al Curții de Apel Chișinău din 23 februarie 2023, recursul a fost respins ca fiind neîntemeiat, cu menținerea în vigoare a încheierii din 15 februarie 2023. Menționăm, că instanțele judecătorești au procedat similar și în cazul contabilei Partidului Politic „Șor”.

Totodată, informăm că, la 7 martie 2023, vicepreședintelui Partidului Politic „Șor” s-a prezentat la Procuratura Anticorupție unde i-a fost adusă la cunoștință învinuirea și a solicitat termen până la 16 martie 2023 pentru a face cunoștință cu aceasta.

loading...

Comments are closed.