Detalii de la PA despre învinuirile aduse unui vicepreședinte al Partidului Șor

Procuratura Anticorupție informează că, la 16 iulie 2022, în rezultatul divulgării de către persoane neidentificate a datelor privind identitatea persoanelor investigate, vicepreședintelui Partidului Politic „Șor” împreună cu alți participanți la săvârșirea infracțiunilor incriminate a părăsit teritoriul Republicii Moldova, cu scopul de a se eschiva de la organul de urmărire penală.

În acest sens, acesta a fost pus sub învinuire în lipsă, prin ordonanța din 23 septembrie 2022, fiindu-i incriminată infracțiunea prevăzută de art. 42 alin. (5), 181/2 alin. (1) din Codul penal și art. 181/2 alin. (5) din Codul penal.

Prin ordonanța din 23 septembrie 2022, din considerentul că nu era cunoscut locul aflării învinuitului, subdiviziunii specializate a Centrului National Anticorupție, i-a fost dispusă efectuarea investigațiilor în vederea căutării învinuitului.

Prin încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, din 14 noiembrie 2022, demersul procurorului privind aplicarea măsurii preventive – arestul preventiv a fost admis integral, pe un termen de 30 zile, din momentul reținerii, cu menținerea persoanei în Penitenciarul nr.13.

Prin încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, din 15 februarie 2023, a fost admisă cererea avocatului privind înlocuirea măsurii preventive, fiind înlocuită cu „liberarea provizorie sub control judiciar”, pe un termen de 30 zile.
Prin aceeași încheiere, instanța a obligat învinuitul de a se prezenta la organul de urmărire penală în termen de 21 de zile, din momentul pronunțării încheierii.

Procurorul de caz, a contestat încheierea din 15 februarie 2023 la Curtea de Apel Chișinău, motivând că legislația procesuală nu prevede examinarea unei cereri de înlocuire a măsurii preventive în lipsa învinuitului.

Prin decizia Colegiului penal al Curții de Apel Chișinău din 23 februarie 2023, recursul a fost respins ca fiind neîntemeiat, cu menținerea în vigoare a încheierii din 15 februarie 2023. Menționăm, că instanțele judecătorești au procedat similar și în cazul contabilei Partidului Politic „Șor”.

Totodată, informăm că, la 7 martie 2023, vicepreședintelui Partidului Politic „Șor” s-a prezentat la Procuratura Anticorupție unde i-a fost adusă la cunoștință învinuirea și a solicitat termen până la 16 martie 2023 pentru a face cunoștință cu aceasta.

Total
0
Shares
Total
0
Share