Alte știri

Din cauza Legii PAS, agricultorii plătesc cu 40$ mai mult pentru fiecare tonă de motorină

Pinterest LinkedIn Tumblr

După ce Partidul Acțiune și Solidaritate al Maiei Sandu a modificat Legea privind piața produselor petroliere și a exclus plafonarea prețurilor pentru carburanții furnizați de către importatori, agricultorii din țara noastră achită acum cu 40$ mai mult pentru fiecare tonă de motorină, a explicat expertul economic Veaceslav Ioniță, acesta având o intervenție LIVE la postul de televiziune TV8.

În opinia expertului, Legea PAS a dat mână și piață liberă importatorilor de produse petroliere, iar ultimele modificări au creat câteva situații perverse, în special ce ține de scumpirea motorinei pentru agricultori.

Astfel, până la modificarea legii agricultorii procurau motorină la un prețul per tonă calculat conform formulei Platts (prețul de pe piața internațională) + 80$, dar acum achită un preț calculat conform formulei Platts + 120$, cu 40$/tonă mai mult.

”Toate companiile plătesc acum cu 40$ tona mai mult. Doar agricultorii plătesc 2 mln.$ în plus pe nimic. Faceți audieri, chemați agricultorii, întrebați-i cu cât cumpără acum, cu cât cumpărau câteva luni în urmă…”, a declarat Ioniță, îndemnând ca noul Parlament să demită conducerea ANRE, care ar fi stat în spatele promovării Legii PAS despre comercializarea produselor petroliere.

Amintim că Legea PAS a fost semnată de către deputații PAS Bolea Vladimir, Marian Radu, Lazarencu Sergiu. Înainte de votare legii, deputatul Dumitru Alaiba a avut o întâlnire cu Chiril Gaburi, ultimul fiind în organele de conducere a BEMOL.

loading...

Comments are closed.