Dinu Plîngău: „Regiunea transnistreană este un impediment, o ancoră de care ne-a legat Federația Rusă pentru a ne ține sub control”

Desfășurarea Summitul Comunității Politice Europene la Bulboaca a reprezentat un mesaj clar de încurajare a eforturilor Republicii Moldova în vederea aderării la Uniunea Europeană. Cu toate acestea, deși este extrem de importantă susținerea și ajutorul UE, nu ar trebui să ne îmbătăm cu apă rece, întrucât foarte multe lucruri depind de cum vom valorifica noi șansa oferită. Este opinia președintelui Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Dinu Plîngău, și a fost făcută în cadrul unei dezbateri publice de la IPN.

„Este o deschidere fără precedent pentru Republica Moldova, dar trebuie să înțelegem că acest credit mare de încredere vine și ca urmare a războiului din Ucraina. Contextul politic și geopolitic s-a schimbat la nivel global, iar din acest motiv sunt luate și anumite decizii mai tolerante față de statele cum ar fi Republica Moldova, care are încă foarte mult de muncit pentru atingerea nivelului de trai necesar. Nimeni nu își dorește aici o escaladare, UE vrea ca Republica Moldova să își mențină stabilitatea. Este important cum vom valorifica noi această deschidere și suport financiar din partea UE”, a spus liderul Platformei DA.

Potrivit lui, cea mai mare problemă pe care o are Republica Moldova în calea apropierii de Uniunea Europeană este lipsa unei coeziuni sociale. „Oamenii se întreabă dacă nu cumva pe fundalul acestor crize, ar putea veni la putere, în câțiva ani, partide proruse sau deghizate și finanțate de Putin. Din păcate, frica de război nu a unit societatea noastră. Al doilea catalizator ar putea servi acest obiectiv strategic de integrare a UE, dar este important ca să nu existe o asumare a acestui obiectiv de un singur partid politic, avem nevoie de o asumare la scară largă”, a menționat Plîngău.

El susține că, dacă Republica Moldova își dorește să facă parte cât mai curând posibil din marea familie europeană, atunci ar trebui să fie consolidate eforturile tuturor forțelor pentru obținerea acestui deziderat. „Pentru îndeplinirea condiționalităților impuse de UE e nevoie de foarte mulți specialiști buni, care se regăsesc în diferite partide, societatea civilă, instituții publice ș.a. Ca o reformă să fie una de succes, oamenii trebuie să aibă încredere în ea. Este foarte mult de lucru și avem nevoie de o abordare sănătoasă”, spune Dinu Plîngău.

Dinu Plîngău a remarcat că un alt impediment în calea aderării la UE este conflictul înghețat de la Nistru. „Regiunea transnistreană este un impediment, o ancoră de care ne-a legat Federația Rusă pentru a ne ține sub control. De-a lungul istoriei au fost foarte puține premise de rezolvare a acestei probleme. Acum, în contextul acestui război, se deschid noi oportunități, Federației Ruse în va fi foarte dificil să întrețină această regiune în condițiile unei Ucraine ostile față de această regiune și regimul controlat de Moscova, dar și în contextul în care și la Chișinău vom avea suficientă voință politică pentru rezolvarea acestei chestiuni”, a mai spus liderul Platformei DA.

Dezbaterea publică cu genericul „Summitul CPE – oportunități deschise pentru accelerarea negocierilor cu UE” este organizată de către Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „Sprijinul Integrării Europene prin impulsionarea discuției în mass-media privind organizarea summitului Comunității Politice Europene în Moldova – CPE”, susținut de către Fundația Soros Moldova.

Total
0
Shares
Total
0
Share