Social

Diploma de master din 2018 obligatorie pentru profesorii de liceu!

Pinterest LinkedIn Tumblr

Chiar dacă profesorii critică noile prevederi care-i obligă să deţină diploma de master pentru a putea activa, dascălii care predau în licee s-au pus din nou pe învăţat.

În timp ce învăţătorii spun că modificările Codului Educaţiei sunt doar o formalitate, directorii de şcoli speră că vor aduce mai multă eficienţă în sistem. Autorităţile dau asigurări că cei care şi-au făcut studiile în anii 90 nu vor fi instruiţi suplimentar, relatează TRM.

Unii dascăli spun însă că perfecţionarea ar trebui să aibă loc zilnic şi nu doar în anumite condiţii. Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării (MECC) dă asigurări că noile modificări îi vizează doar pe cei care nu au trecut modulul psihopedagogic. „Doar pentru cei care au făcut licenţă de trei sau patru ani este obligatoriu să facă master, dacă au de gând să predea în liceu. Cei care au făcut acest modul psihopedagogic, sigur că nu au nevoie să ia masterul separat, ” a declarat şefa Direcţiei învăţământ superior şi cercetare ştiinţifică din cadrul MECC, Nadejda Velişco, pentru TRM.

Schimbări se aşteaptă şi pentru profesorii din universităţi. Potrivit noilor modificări, din 2019, contractele individuale cu cei care nu au titlu de doctor vor fi reziliate. Şi asta în condiţiile în care tot mai mulţi specialişti abandonează sistemul de învăţământ, iar tot mai puţini aleg să facă studii de doctorat.

Decanii nu exclud însă că unii specialişti ar putea activa în continuare în universităţi, doar că în alte funcţii, mult mai puţin plătite. „E greu de spus dacă contractele pot fi reziliate sau nu, deoarece, e posibil ca fără titlu de doctor cadrul didactic să fie asistent universitar şi să activeze într-o instituţie. Pe un post de asistent universitar evident numărul de ore este mult mai mare şi salariul mai mic”, a declarat decanul facultăţii de matematică din cadrul Universităţii de Stat, Galina Rusu. Noul Cod al Educaţiei a intrat în vigoare în 2014.

Din 2018 vor fi aplicate şi prevederile care îi obligă pe elevi să înveţe două limbi străine.

loading...

Comments are closed.