Directorul ANRE a avut o întrevedere cu reprezentanții Băncii Mondiale. Care au fost subiectele abordate

La data de 6 iunie 2023, Veaceslav Untila, Director general al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a avut o întrevedere cu reprezentanții Băncii Mondiale privind acordarea unei asistențe tehnice în domeniul securității cibernetice.

Reprezentanții Băncii Mondiale s-au arătat interesați de mecanismele de comunicare dintre regulator și operatorii sistemelor de transport și de distribuție din sectorul de energie electrică, și cum sunt reglementate costurile operatorilor pentru programele și softurile de securitate.

Veaceslav Untila a salutat inițiativa Băncii Mondiale și a menționat că dezvoltarea rapidă a tehnologiilor informaționale și dinamica ascendentă a procesului digitalizare a sistemului energetic necesită o continuă consolidare a capacităților de apărare cibernetică. Totodată, reieșind din principiul costuri minime – eficiență maximă, aplicat de ANRE, operatorii reglementați trebuie să asigure un cost cât mai rezonabil pentru procurarea acestor sisteme de securitate cibernetică.

Având în vedere unele vulnerabilități de ordin tehnologic și noile riscuri aferente atacurilor cibernetice asupra sistemului energetic din Republica Moldova, ANRE susține inițiativa Băncii Mondiale și este deschisă pentru colaborare și dialog atât cu partenerii externi, cât și cu operatorii reglementați pentru a găsi noi soluții de creștere a rezilienței cibernetice.

Reprezentanții Băncii Mondiale efectuează o misiune în Republica Moldova, în perioada 5-7 iunie 2023, pentru a evalua necesitățile instituțiilor publice și a operatorilor din sectorul energetic de a crește reziliența cibernetică a sistemului energetic și dezvoltarea unui sistem digitalizat care să asigure schimbul rapid și sigur de date între instituțiile și operatorii din sector.

 

Total
0
Shares
Total
0
Share