Externe

Directorul Regional al OMS: „Avem șansa de a scăpa de pandemie”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Marți, 22 martie, a avut loc o conferință de presă susținută de ministra Sănătății a Republicii Moldova, Ala Nemerenco, și Directorul Regional al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru Europa, Hans Kluge. În cadrul discuțiilor Kluge a vorbit despre prognozele evoluției bolii COVID-19, dar și despre ce ar trebui să facem ca să scăpăm de această pandemie.

„ Ar trebui să diferențiem COVID-19 de pandemie. Eu cred că coronavirus va ramane pentru mult timp înainte, dar asta nu înseamnă ca nu putem scăpa de pandemie”, a menționat Directorul Regional OMS.

Totodată, acesta a enumerat pașii care ar trebui făcuți pentru a putea lichida din viața noastră cuvântul „pandemie”. În primul rând, ar trebui să se protejeze persoanele vulnerabile (vârstnicii și cei care au anumite condiții mediale în spate). În al doilea rând, toate țările să-și mobilizeze sistemele de supraveghere și de secvențiere genomică, pentru a putea depista cât de repede posibil orice variantă nouă care ar putea apărea. Și în al treilea rând toate țările trebuie să obțină acces la medicamentele noi antivirale.

Hans Kluge a menționat că 18 țări din cele 53 din cadrul UE, au înregistrat o creștere a numărului de infectări în ultima săptămână, dar totuși mortalitatea este în scădere.

Au fost sesizate creșteri în Marea Britanie, Irlanda, Grecia, Cipru, Franța, Italia și Germania. În Țările de Jos e înregistrat al doilea val de Omicron, dar acum este deja în scădere.

„Motivele pentru aceste creșteri sunt multiple. Primele sunt răspândirea variantei PA2, care este mai ușor transmisibilă și la fel alt motiv este că aceste țări au înlăturat toate restrecțiile înr-un mod foarte brutal. Eu sunt optimis, fiindcă în primul rând la nivel global avem o imunitatea destul de mare, pe urmă se datorează faptului sezonier, respectiv oamenii se vor aduna mai puțin în locuri închise, iar al treilea motiv ar fi că Omicron este mai ușor trecut pentru persoanele vaccinate în totalitate”, a precizat Kluge.

Din nefericire în țările unde nivelul de vaccinare este scăzut, oamenii continuă să moară. Conform datelor oferite de Directorul Regional al OMS, săptamâna trecută am avut 20.000 de decese din cauza aceasta.

 

loading...

Comments are closed.