Social

Directorul SCR susține că instituția care o conduce dispune de resurse suficiente pentru lupta cu COVID-19

Pinterest LinkedIn Tumblr

Directorul Spitalului Clinic Republican (SCR), Andrei Uncuța, susține că instituția pe care o conduce dispune de toate medicamentele prevăzute în Ghidul privind managementul complicațiilor severe cauzate de infecția provocată de noul tip de coronavirus, aprobat la 27 martie 2020, transmite Anticorupție.md, citat de Telegraph.md.

Declarația a fost făcută după ce o doctoreasă de la SCR a declarat pentru portalul Anticoruptie.md că instituția se confruntă cu deficitul de medicamente eficiente pentru tratarea celor infectați cu Covid-19.

Potrivit lui Uncuța, SCR dispune în prezent de 250 de doze de Placvinil (hidroclirochină), 400 de flacoane de Metilprednizolon, preparatul antiviral Tamiflu este suficient pentru tratarea a 100 de pacienți, iar medicamentul Aluvia, reieșind din numărul de pacienți, este sufficient pentru încă două săptămâni.

Totuși, Andrei Uncuța a recunoscut că SCR nu dispune de medicamentul Tocilizumab, însă în caz de necesitate, preparatul este luat de la Institutul Mamei și Copilului. „Acest medicament se folosește foarte rar, de aceea noi nu l-am procurat. În caz de necesitate, ne adresăm cu scrisoare oficială la Institutul Mamei și Copilului și timp de o oră medicamentul este la noi. În spitalul nostru acest medicament a fost folosit în cazul a doi pacienți cu Covid-19”, a argumentat directorul SCR.

Uncuța a respins și acuzațiile că ar lipsi mijloacele eficiente pentru protecția medicilor: „Am depășit deja etapa că nu sunt măști. Avem echipament de calitate suficient. Acum folosim măștile de tip N 95, iar în timpul apropiat urmează să primim un lot de măști FFP3. Și medicii sunt testați. Acum testele sunt efectuate la laboratorul Agenției Naționale Sănătate Publică, iar în timpul apropiat urmează să fie efectuate la Centrul Republican de Diagnosticare Medicală”, a precizat medicul.

Întrebat despre demisiile angajaților, Andrei Uncuța a declarat că în ultima perioadă nu a fost depusă nicio cerere de demisie.

Citește și: Numărul polițiștilor care s-au infectat cu coronavirus și starea acestora

loading...

Comments are closed.