Dirijorul și violonistul Vasile Advahov își sărbătorește astăzi ziua de naștere

 

Dirijorul și violonistul Vasile Advahov, fondatorul Orchestrei Fraților Advahov, Artist al Poporului, își sărbătorește astăzi cea de-a 45-a aniversare, scrie Moldpres.md

Vasile Advahov s-a născut pe 26 aprilie 1979 în Cahul, Republica Moldova, în familia lui Vasile și a Agafiei Advahov. În 1997, a absolvit Liceul Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu” și 2002 – Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Cât au fost liceeni, frații Vasile și Vitalie Advahov au fost membri ai Orchestrei „Mugurașii”, condusă de Gheorghe Banariuc. În 2005, împreună fratele său, Vitalie, Vasile a pus bazele tarafului fraților Advahov, care ulterior a obținut statut de Orchestră, având peste 30 membri.

În prezent, orchestra pe care o conduce are o activitate concertistică fructuoasă și se bucură de succes din partea publicului. Orchestra Fraților Advahov colaborează cu interpreți atât din Republica Moldova cât și de peste hotare, având turnee în România, Bulgaria, Franța, Italia, Azerbaidjan și în alte țări.

Pentru merite în domeniul artei muzicale, succese în activitatea de creație și contribuție la promovarea tezaurului folcloric național, în 2007, fraților Vasile și Vitalie Advahov li s-a conferit titlul onorific „Maestru în Artă”, iar în 2016 – cel de „Artist al Poporului”.

În 2023, pentru munca și devotamentul depus la dezvoltarea şi prosperarea municipiului Chișinăului, Vasile și Vitalie Advahov au dost distinși cu titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Chișinău.

Total
0
Shares
Total
0
Share