Economic

Dmitri Mihov, producător de struguri din Cahul, prezintă o metodă inovativă de creştere a viţei de vie!

Pinterest LinkedIn Tumblr

Dmitri Mihov alături de tatăl său, Petru Mihov, gestionează cu succes întreprinderea Terra Vitis din satul Burlacu, raionul Cahul care deține 40 de hectare de struguri soiuri tehnice şi 35 de hectare soiuri de masă. Sunt deschişi spre a aplica tehnologii şi metode inovative de creştere a viţei de vie în gospodăria lor. Astfel, pe 18 hectare au implementat sistemul Gable de susţinere, fiind printre primii la acest capitol în Republica Moldova. Au experimentat cu ambele forme, iar cheltuielile suportate au fost de 50 de mii de lei/hectar pentru sistemul Gable deschis şi 80 de mii de lei/hectar pentru cel închis.

„Sistemul Gable are mai multe avantaje, printre care aș menționa suprafaţă fotosintetic activă mult mai mare decât în alte sisteme pe care cresc viţa de vie, lumina solară fiind utilizată practic pe tot parcursul zilei ceea ce a asigurat o creştere a recoltei cu până la 30%. Un alt avantaj a constituit posibilitatea aerisirii plantaţiei, astfel, s-a redus atacul bolilor şi dăunătorilor, iar starea fitosanitară este mai bună. Aplicarea sistemului dat oferă posibilitatea de a monitoriza fiecare frunză, strugure și respectiv să efectuăm tratamente chimice doar la necesitate și mult mai calitativ. În plus, numărul acestora s-a redus cu până la 15%. Strugurii sunt mai protejaţi în timpul ploilor cu grindină”, a spus Dmitri Mihov.

Producătorul susține că implementarea noilor tehnologii necesită investiţii suplimentare. Pe lângă cheltuilile suportate pentru procurarea sistemului, este nevoie de tehnică agricolă adaptată, care ar face posibilă trecerea printre rânduri fără a trauma butucii. Potrivit lui, cu cât unghiul de desfacere a carcasei este mai mare, cu atât planta este mai asigurată cu lumină. Astfel, unghiul optim este de 110 grade. Dmitrii Mihov ne-a spus că a asamblat personal sistemul, doar procurând materialele necesare pentru formarea lui.

Continuare pe Agrobiznes.md

loading...

Comments are closed.